Minstar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da država neće rušiti do sada izgrađene male hidroelektrane, ali da je namera da se ti objekti privedu nameni i da se zakon i propisi moraju poštovati.

Odgovarajući na pitanje poslanika Đorđa Vukadinovića u Skupštini Srbije, Trivan je rekao da će se izbeći da se ti objekti grade u zastićenim dobrima, te da ima dovoljno lokacija o kojima će se razgovarati sa onima koji bi da ih grade.

"Svesni smo grešaka koje su napravljene, ispravićemo ih", kaže Trivan.

PROČITAJTE JOŠ - Stefanović: Đilas sa Mtelom Republike Srpske imao promet od 30 miliona evra

Na isto pitanje, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže da se male hidroelektrane ne mogu graditi u zaštićenim zonama, te naveo da Vlada i Ministarstvo energetike ne utiču na to gde će se ti objekti graditi, nego jedinica lokalne samouprave.

Ti objekti, dodaje, moraju biti deo plana regulacije koji usvaja lokalna samouprava nakon sprovedenog postupka javne rasprave i uz pribavljanje neophodnih saglasnosti. Antić dodaje da na kraju građevinsku dozvolu opet izdaje jedinica lokalne samouprave.

U budućnosti će se, kaže Antić, striktno voditi računa o zaštiti prirode i na tome će se insistirati.

"U nekoj budućnosti, sa nekim novim dozvolama koje ćemo izdavati, ovu vrstu problema nećemo imati. Ponekad mi malo smeta što imamo neprincipijelnu kampanju. Slučaj male hidroelektrane u Paraćinu je savršen primer. Paraćin je predvideo planom regulacije taj objekat, izdao građevinsku dozvolu, da bi se onda oni našli na čelu kolone koja se bori potiv te male hidroelektrane", rekao je Antić.

Naveo je da se zalaže za to da svi državni organi obezbede da iznađemo upravo takve uslove koji će obezbediti da se naš energetski sistem razvija, ali da se to realizuje na održiv nacicn i uz puno poštovanje svih ključnih faktora vezanih za zaštitu životne sredine.

"U ovom trentuku imamo nešto više od 60 megavata instalisane snage iz malih hidroelektrana. Ne bih dimenzionirao uticaj toga na ukupan energetski sistem. On nije ključan, alii ima određeno mesto u našem energetskom bilansu. To nije neka novotarija koju smo mi izmislili", rekao je Antić.

Kaže da moderne i razvijene evropske države vode računa o uticaju na životnu sredinu poput Austrije, Švajcarske, Francuske koje imaju veliki broj malih hidroelektrana.

"One same po sebi nisu bauk ako se čvrsto držimo zakona i vodimo računa o svim ključnim segementima, pre svega vezanim za zaštitu životne sredine. Ono za šta se ja zalažem, mislim da je to opšta politika i vlade, jeste da se takvi objekti ne grade u zonama zaštite, jer ako se ne grade u zonama zastite mi ključni problem rešavamo", rekao je Antić.