Srpskoj porodici provalnici tokom noći upali u apartman - evo na koje sve načine pljačkaju turiste

Novosti Online

23. 07. 2019. u 23:00

Kobne noći ovo nije bila jedina krađa budući da su lopovi vrebali i druge turiste i provaljivali u njihove smeštaje

Српској породици провалници током ноћи упали у апартман - ево на које све начине пљачкају туристе

Depositphotos

Da godišnji odmor i letovanje u toku samo jedne noći mogu da se pretvore u noćnu moru najbolje zna srpska porodica koja je tokom svog boravka u grčkom letovalištu Pefkohori doživela neprijatnost kada im je dok su svi spavali u apartman nonašalantno ušetao lopov i ukrao neke od njihovih ličnih stvari i pobegao.

Te kobne noći ovo nije bila jedina krađa budući da su lopovi vrebali i druge turiste i provaljivali u njihove smeštaje.

Nikola Tošković, srpski turista, susreo se oči u oči sa provalnikom koji je upao u njegov smeštaj i krao dok su njegova supruga i dvogodišnji sin spavali u susednoj sobi. Kako navodi, lopov je imao saučesnika koji je čekao "plen".

PROČITAJTE JOŠ -
Turisti sigurni na moru u Egiptu

Kako je ispričao, on je tokom noći, kada su svi otišli na spavanje, ostavio otvorena vrata od terase, i to je bio kobni momenat.

- U jednom momentu sam se probudio i ugledao sam muškarca kako mi vršlja po smeštaju! Ustao sam, krenem ka njemu, ali je on pobegao napolje gde ga je čekao pomagač - ispričao je on za portal "Grčka.info".

Kako kaže dalje, ustanovili su da fali ženin telefon i torbica sa novčanikom i ličnom kartom i nekom manjom količinom novca.Kako dodaje Tošković, njegova porodica nije bila jedina na meti pljačkaša te noći.

- Imam informacije da je iste noći bilo dosta provala, ali su se dešavale između 23 sata i 1. sata nakon ponoći, dok su ljudi bili u šetnji. Jedino su meni upali oko 03:40 i to ne prezajući što smo u apartmanu - ispričao je on.

Sve to ga je prilično uznemirilo i iznenadilo jer, kaže, turisti iz Makedonije su mu rekli da su oni ovde desetu godinu za redom i da nikavih problema nisu imali, a da čak i kada odu na plažu ostavljaju sve otvoreno.

- Inače je smeštaj van naselja i jako je miran deo, prolaze automobili, ali nema šetača puno - naveo je on.

OPROBAN RECEPT: ŽRTVU OMAME SPREJEM


Ono što je najstrašnije, a na šta upozoravaju sa ovog portala, provalnici prilikom svojih akcija kao jednu od metoda najčešće koriste prskanje spreja, tzv. gasa "omamljivača" pomoću kog "uspavljuju" žrtve koje tokom noći tako upadaju u dublji san, te lopovi mogu opušteno da ih pelješe. Takvih slučajeva je bilo i ranije.


Sprej uglavnom prskaju kroz otvorene prozore ili terase soba ili apartmana pre ulaska. Na meti su najlakše dostupni apartmani, dakle oni u suterenu, prizemlju ili na prvom spratu.

PLjAČKANjE AUTOMOBILA NA PARKINZIMA - TRADICIJA

Pre samo dva dana srpskim turistima je obijeno parkirano vozilo. Automobil koji je bio parkiran pored magistale na plaži Psili Amos u blizini Potosa na Tasosu pljačkaši su obili tako što su razbili staklo suvozačevog prozora i onda iznutra otvorili auto u nadi da će u automobilu pronaći dragocenosti, međutim, samo su pričinili materijalnu štetu vlasnicima.

Pljačkanje automobila na parkinzima hipermarketa gotovo je tradicija na grčkom primorju budući da su turisti tokom ove sezone nekoliko puta bili žrtve ovakvih pljački krađe tehnike i novca iz svojih automobila.


Česti su i slučajevi kada lopovi skidaju gume parkiranim vozilima. Pljačkašima koji vrebaju posebno su zanimljiva meta putnici koji sa druma odmah svrate u nabaku, jer su tada njihovi automobili puni stvari koje nose od kuće.

Kako navode na portalu "Grčka info" lopovi operišu tako što pomoću specijalnih aparata na daljini od 300 metara i bliže ometaju daljinsko zaključavanje brava na automobilu, a nakon što se turisti udalje, otvaraju automobil bez tragova obijanja.

KAKO SE ZAŠTITITI?

Poznavaoci situacije na grčkom primorju kao zaštitu od lopova preporučuju sledeće:

- Ukoliko imate sef u sobi, iskoristite ga. Sefovi uglavnom rade na šifru koju ćete sami postaviti i samo ćete je vi znati. Pasoše, dokumenta, novac i ostale dragocenosti obavezno držite u njemu. Ako se vaš smeštaj nalazi na prizemlju ili lako dostupnom spratu, a nema noćnog čuvara, obavezno tokom noći zatvorite i zaključajte vrata od terase i prozore i navucite roletne. Znamo da ovo mnogi ne vole da praktikuju, ali ukoliko je vrućina neizdrživa upalite klima uređaj. Svakako je bolje spavati uz klima uređaj nego uz lopove u sobi - navode oni.


Turisti ne bi trebalo da nose na plažu previše novca. Nikako ne ostavljajte stvari bez nadzora, a automobile parkirajte na parkinzima koji se čuvaju i plaćaju.

Lopovi najčešće kradu: telefone, novac, aparate, lap-topove, a svoje "akcije" najčešće sprovode na popularnim plažama, u tržnim centrima, u autobusima, a noću upadaju u smeštaj.

Lopovi su tokom pretnodnih nedelja najviše delovali na području Halkidikija i Soluna.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Мр Радомир Шћепановић

24.07.2019. 05:22

То се и мојим пријатељима десило! Ушли су преко терасе!

bager

24.07.2019. 12:38

Gas omamljivac i uspavljivac su koristili siptari 80 tih godina po medjunarodnim vozovima za Jugoslaviju ,,ubacili bi sprej u kupe i onda krali putnike ,koji su skoro svi nosili novac sa sobom,,e tako to isto rade i sad po grckim letovlistima,,

Srdjan

27.07.2019. 14:31

@Crnogorac - Pa meni je u Budvi lopov,usred bela dana ,upao u sobu i ukrao lap-top