ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

JEDNA grupacija ljudi u Hrvatskoj odlučila je da se spreči sprovođenje ustavnog zakona u Vukovaru. Došlo se do toga da se tvrdi da je upotreba ćirilice nastavak velikosrpske politike, što je apsurd - rekao je funkcioner SDSS Milorad Pupovac na sednici Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru. On je istakao da se vraćanjem ćirilice u Vukovar ne proširuju prava za Srbe u Hrvatskoj, već je reč o milosti da im se omogući da koriste prava koje im je dao i Ustav.

U Krnjaku, Udbini, Vojniću, Borovu i Gračacu takođe se ne primenjuje u punoj meri ustavni zakon o manjinama, a u mnogim hrvatskim gradovima ne poštuju ni prava drugih, a ne samo srpske manjine.

- Nigde u Hrvatskoj se ne ostvaruju prava na jezik i pisma nacionalnih manjina, a cilj je u Vukovaru bio baš taj - tvrdi Pupovac.

Pročtiajte još - ĆIRILICA MORA U VUKOVAR: Packe Ustavnog suda zbog nepoštovanja nacionalnih manjina

Poslanik Furio Radin rekao je da ne vidi kako dvojezičnost može da šteti hrvatskom narodu, kada ona pre svega vodi suživotu.

Radin, koji je od samog početka devedesetih godina u Hrvatskom saboru smatra da su zakoni, pa i ustavni zakon o manjinama, napisani da se poštuju i da sam taj zakon obezbeđuje Srbima daleko više prava od onih o čemu je nedavno odlučivao Ustavni sud.

- Ja sam iz Istre i sećam se i onih godina posle rata kada je bilo problema između Hrvata i Italijana. Postavljalo se i tada pitanje dvojezičnosti, ali je ona odmah uspostavljena, jer se smatralo da je to korak ka suživotu - naveo je Radin.

On je pozvao da se u Vukovaru napravi anketa među građanima što misle o ćiriličkim tablama.

- Dvojezične table trebalo bi postaviti po danu, a ne po noći - stav je Furija Radina koji tvrdi da bi u Vukovaru bio bolji život da je manje politike. - Iz raznih razloga mnogi ne žele da je rat završen i nije potpuno gotov. Neki na tome zarađuju, a većinom je to desnica, s tim da ni levica nije isključena. Treba samo da se vidi ko zarađuje na glasovima ljudi, pa će biti jasno kome ne odgovara da se rat završi.

Radin zamera i hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar Kitarović što se nije jasno odredila prema poštovanju zakona.

SAMO NA PAPIRU

IAKO se hvalimo u Hrvatskoj da je naše zakonodavstvo dalo sva prava manjinama, to je samo mrtvo slovo na papiru - tvrdi Goran Beus Rihtenberg, koji smatra da će i Evropa uskoro postaviti pitanja o pravima manjina.