Vršac će do kraja 2021. dobiti prvi centar za obolele od Alchajmerove bolesti u Srbiji, u kom će doživotno biti zbrinuti dementni pacijenti čije porodice nisu u mogućnosti da se o njima staraju na adekvatan način.

Pročitajte još: Oboleli od demencije dobijaju bolnicu

Objekat od hiljadu kvadratnih metara, koji će ispunjavati sve standarde nacionalne strategije lečenja ovakvih bolesnika, gradiće se u sklopu Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti "Dr Slavoljub Bakalović", što će najvećim delom finansirati EU.

Potreba za otvaranjem ovakvih centara je ogromna, jer se procenjuje da u našoj zemlji ima čak oko 200.000 dementnih ljudi, uglavnom starijih od 65 godina. Njihova rehabilitacija je složen proces, koji porodice teško mogu same da isprate, pa se sve više njih obraća zdravstvenim ustanovama za pomoć. Međutim, za sada postoji samo mogućnost njihovog privremenog zbrinjavanja. Zato je vršačka specijalna bolnica odlučila da uz pomoć rumunske Okružne bolnice iz Rešice pokrene prekogranični projekat, kojim će trajno rešiti taj problem.

Pročitajte još: ZABRINjAVAJUĆE UPOZORENjE: Biće nam potrebnija gerijatrija od pedijatrije

- Smeštajni kapacitet našeg centra će biti 30 postelja. To neće zadovoljiti potrebe južnobanatskog regiona, imajući u vidu to da je demencija jedna od najčešćih mentalnih bolesti, kao i da su naša tri odeljenja, sa preko stotinu mesta, uvek popunjena. Ali će zato ti odabrani pacijenti imati najkvalitetniju negu do kraja života - pojašnjava direktorka specijalne bolnice dr Tatjana Voskresenski.

MILION

VRŠAČKI centar gradiće se u okviru prekograničnog projekta "Zdravo starenje i demencija - bolji život", koji je EU podržala sa 1,1 milion evra. Od te sume, specijalnoj bolnici pripada oko 700.000 evra, a finansijsku podršku imaju i od Pokrajinskog sekretarijata za finansije.