Vulin i deca iz Kampa prijateljstva na izložbi Odbrana 78

Tanjug

subota, 20. 07. 2019. u 14:17

Вулин и деца из Кампа пријатељства на изложби Одбрана 78

foto Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane sa decom sa Kosova i Metohije, Preševa, Bujanovca i okoline Pakraca, i njihovim pratiocima, obišao izložbenu postavku i predstavio im njene najznačajnije segmente
Ministar odbrane Aleksandar Vulin i deca koja borave u "Kampu prijateljstva", a u poseti su Beogradu, obišli su danas u Muzeju Grada Beograda izložbu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije „Odbrana 78“, posvećenu obeležavanju 20 godina od odbrane otadžbine od NATO agresije.


Ministar Vulin je sa decom sa Kosova i Metohije, Preševa, Bujanovca i okoline Pakraca, i njihovim pratiocima, obišao izložbenu postavku i predstavio im njene najznačajnije segmente.

Vulin je, obraćajući se mališanima i organizatorima Kampa, istakao da je izložba način da se ono što se dogodilo 1999. godine otrgne od zaborava i zahvalio im na poseti.


Kako je istakao organizator tradicionalnog humanitarnog „Kampa prijateljstva“ Miloš Stojković, u Beogradu su deca sa Kosova i Metohije, Bujanovca, Preševa i Pakraca i okoline, koja će tokom posete srpskoj prestonici obići značajne institucije, duhovne i znamenitosti kulture.

Prema njegovim rečima, kroz "Kamp prijateljstva", desetu godinu za redom manastir Hilanadar kao kuća svih Srba, želi da pokaže deci iz ugroženih područja da je uz njih.

Stojković je zahvalio Ministarstvu odbrane i posebno ministru Vulinu, koji je uvek izlazio u susret i pružao podršku kada je reč o humanitarnom "Kampu prijateljstva", a naročito zbog obilaska postavke "Odbrana 78", jer je važno, kako je dodao, da ti mališani, koji su naša budućnost vide i znaju šta je sve obeležilo godine koje su za nama.

Kroz kamp će proći više od 300 mališana od sedam do 14 godina i još 150 volontera, pratilaca, vodiča i medicinskih radnika koji će u nekoliko grupa obići mnoge znamenitosti Beograda, kulturne institucije i muzeje, a van Beograda će posetiti i Oplenac, manastire Ravanicu i Manasiju.

Izložba „Odbrana 78“, autora Dušana Jovovića, projekat je koji je iniciralo Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, a izložba je multimedijalna i interaktivna i prvi put prikazuje video i štampane materijale koji do sada javnosti nisu bili prikazani, što zbog svoje jačine i načina na koji je to snimano 1999. godine.

Postavka je podeljena u osam celina, a likovnost izložbe počiva na autentičnim artefaktima koji su nastali tokom 1998. i 1999. godine.

Izložbena postavka na jedinstven način prikazuje herojsku odbranu zemlje tokom 78 dana NATO agresije, koja je počela napadom na SR Jugoslaviju 24. marta 1999. godine, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i posvećena je stradalim pripadnicima vojske, policije i civilima, među kojima je, nažalost, bilo i mnoštvo dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije