Raspisan konkurs za nagrade Svetske organizacije za intelektualnu svojinu

Tanjug

sreda, 17. 07. 2019. u 22:54

Расписан конкурс за награде Светске организације за интелектуалну својину

Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije

Povodom obeležavanja 99. godišnjice Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, ova institucija otvorila je konkurs za takmičenje
Povodom obeležavanja 99. godišnjice Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, ova institucija otvorila je konkurs za takmičenje za nagrade Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (VIPO) za 2019. godinu u četiri kategorije.

Takmičenje, koje se organizuje sa ciljem promovisanja kreativnosti i značaja zaštite intelektualne svojine za razvoj savremene ekonomije i društva, održava se pod pokroviteljstvom VIPO-a u kategorijama pronalazača ili grupe pronalazača za patent, pravnih lica za registrovan industrijski dizajn, autora za monografsko delo ili studijsku izložbu u oblasti društveno humanističkih nauka, i učenika ili grupe učenika srednje škole za pronalazak.

PROČITAJTE JOŠ -Plate sigurne svim naučnicima

Prijave za konkurs moguće je slati najkasnije do 18. oktobra, a detaljan opis kriterijuma, formulari i pravila slanja nalaze se na sajtu Zavoda za intelektualnu svojinu.

Pored navedenih VIPO nagrada, na osnovu uvida u bazu međunarodno registrovanih žigova, na proslavi dana Zavoda će biti dodeljena i nagrada "VIPO Jusers'' Trofi" domaćem pravnom licu sa najvećim intenzitetom korišćenja međunarodnog sistema registracije žigova tokom 2019. godine.

Ove prestižne nagrade će biti dodeljene na proslavi dana Zavoda 15. novembra.

Zaštita intelektualne svojine ima dugu tradiciju u Srbiji, a njeni počeci datiraju od 20. marta 1883. godine, kada je Kraljevina Srbija bila jedna od svega 11 zemalja potpisnica Pariske konvencije za zaštitu industrijske svojine, koja predstavlja jedan od prvih međunarodnih sporazuma u oblasti intelektualne svojine.

Danas ova konvencija, kojom administrira VIPO, okuplja 177 država.

Potpisivanjem Pariske konvencije Srbija je bila u obavezi da ustanovi posebnu instituciju nadležnu za zaštitu industrijske svojine.

To se desilo 15. novembra 1920. godine, kada je doneta Uredba o zaštiti industrijske svojine kojom je osnovana Uprava za zaštitu industrijske svojine, koja je vremenom prerasla u Zavod za intelektualnu svojinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije