Za neprimeren sadržaj na internetu kazna i do 1,5 miliona dinara

Tanjug

16. 07. 2019. u 13:58

За непримерен садржај на интернету казна и до 1,5 милиона динара

Foto: Tanjug

Jedna od važnih novina Predloga izmena i dopuna Zakona o elektronskoj trgovini je uvođenje mehanizama za uklanjanje nedopuštenih i nezakonitih sadržaja sa interneta
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da je jedna od važnih novina Predloga izmena i dopuna Zakona o elektronskoj trgovini uvođenje mehanizama za uklanjanje nedopuštenih i nezakonitih sadržaja sa interneta.

Đorđević je objasnio da se nadležnim organima omogućava da donesu akte kojim nalažu, na primer vlasnicima internet sajtova, da uklone nedopušteni sadržaj, među kojima je govor mržnje, u toku od dva radna dana.

Ukoliko to ne učine, pravna lica će novčano biti kažnjena sa 100.000 dinara do 1,5 miliona dinara pravno lice, a preduzetnici od 10.000 do 300.000 dinara.

PROČITAJTE JOŠ -ODUSTALI OD ŠTRAJKA GLAĐU: Postignut dogovor sa malinarima, za kilogram - 160 dinara

“Novina je što se slanje komercijalnih poruka, kao što su sms i mejl, kao kanala kojim trgovci promovišu svoju robu, omogućava samo uz prethodni pristanak potrošača kome je takva vrsta poruke namenjena”, rekao je Đorđević.

Ministar je dodao da je slanje komercijalnih poruka mimo saglasnosti osobe kojoj je upućena, izmenama zakona je takođe prekršajno sankcionisano, fiksnom kaznom od 100.000 dinara za pravno lice, odnosno 20.000 dinara za preduzetnika”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije