PARISKI „FIGARO“: Posetite kraljicu Balkana

V. N.

ponedeljak, 15. 07. 2019. u 21:51

ПАРИСКИ „ФИГАРО“: Посетите краљицу Балкана
Poznati pariski dnevnik "Figaro" u ponedeljak objavio reportažu o Beogradu: Ističe da je reč o gradu koji odiše istorijom, koji ima „muzeje za svačiji ukus“ i čiji duh karakterišu slavljenje života i dobro raspoloženje

NA dan posete predsednika Francuske Emanuela Makrona, ugledni pariski dnevnik "Figaro" objavio je tekst o pet dobrih razloga za putovanje u Beograd.

- Makron će u Beogradu otkriti jedan grad obavijen istorijom - tragičnom, ali i grad koji sebe velikom brzinom ponovo izmišlja. Beli grad je 2019. ponovo postao "kraljica Balkana" - navodi se u tekstu "Figaroa".

Francuski list piše da u Beogradu kamenje odiše istorijom i podseća da se na Kalemegdanu nalazi Spomenik zahvalnosti Francuskoj. Ističe da beogradske fasade i zgrade predstavljaju otvorenu knjigu istorije i posebno izdvaja zgradu Skupštine, Železničku stanicu, Poštu, Beli dvor, koje opisuje kao deo predratnog duha, dok za široke novobeogradske bulevare kaže da posetioce vraćaju u istoriju socijalističke Jugoslavije. List se osvrće i na projekat "Beograd na vodi", gde će se naći desetine solitera i najveći šoping-centar istočne Evrope.


PROČITAJTE JOŠ: Vučić: Zamolio sam Makrona da pomogne u rešavanju pitanja KiM; Makron: EU mora da se reformiše da bi primila Srbiju

Kao drugi razlog posete, list navodi "muzeje za svačiji ukus". "Figaro" ukazuje na to da se muzeji u Beogradu od pre godinu dana ponovo otvaraju, "kao cveće posle teške zime". Skreće pažnju na Narodni muzej, u kojem se nalazi srpska, jugoslovenska umetnost, ali i izvanredna dela svetskih umetnika kao što su Dega, Renoar, Bonar, Matis i drugi.

Kao treći razlog za posetu Beogradu "Figaro" navodi poseban način život:

- Ovde se živi kao da sutra ne postoji. Beograd je spoj slovenskog fatalizma i istorijskog pragmatizma, a beogradski duh karakterišu slavljenje života i dobro raspoloženje.

Na listi razloga zašto treba posetiti našu zemlju "Figaro" navodi i balkansko-baroknu atmosferu srpske prestonice, blizinu vojvođanskih salaša i Novog Sada, gde se održava "Egzit".