Malim galskim petlićima naglo su porasla krila. Svaka, čak i najblaža vrsta telesnog kažnjavanja mališana u Francuskoj ubuduće će biti kažnjiva zakonom. Sve to važi i za "ozbiljnije" nasilje, kao što su šamari, ali i svi ostali vidovi poniženja, vikanje, vređanje i podsmevanje deci...

Ko je do sada svoje dete terao u ćošak, moraće na to da zaboravi. Na kukuruzu će ubuduće morati da kleče roditelji. I da eventualno kljucnu neko pedagoško zrno. A njima su zabranjene i rečenice kojima bi, kao odgovor na neuspeh u školi, mogli da obeshrabre svoje dete. Jer, pobogu, napred naši ponavljači!

Utvrđeno je da i poruke poput "sram te bilo" ili "stidi se zbog svog ponašanja" mogu negativno da utiču na razvoj mališana. Pitanje je ko sada tu treba da se stidi ovog zakona: onaj ko će špijunirati prekršaje, a to mogu da budu svi - od komšija, preko prolaznika na ulici, do same dece, ili, možda, zakonodavac. A kazne su, u slučaju nasilja nad mlađima od 15 godina, do 75.000 evra i pet godina zatvora.

Oni razumniji, koji se protive ovim merama, ističu da je dete sada postalo "car" i da će moći da radi šta god poželi pred nemoćnim roditeljima. Takođe ističu da se na ovaj način brkaju zlostavljanje dece i vaspitanje.

Pročitajte još - Deca uskoro bez mobilnih telefona u školama

Ne znamo koliko paragrafa ima ovaj francuski zakon. Ali bio je jedan naš "namrgođeni kobac", koji je davno rešio ovo pitanje u jednoj rečenici: "Tucite svoju decu čim primetite da počnu da liče na vas."

Da ne bismo bili baš toliko oštri kao francuski zakon, završićemo sa još jednom rečenicom premudrog čovekoljupca i legende Duška Radovića: "Volimo decu i kad su kriva, jer će ih život kažnjavati i kad nisu."

C'est la vie. Što bi se reklo: i to je život.