VIŠE desetina građana sa teritorije opštine Ćuprija, prema nezvaničnim saznanjima, prijavilo je policiji uništenje delova svojih imanja od strane nepoznatih počinilaca i svi su na trasi magistralnog gasovoda, a imanja su im uništena bez ikakvog "papira" i obaveštenja.

Porodica Pešić prijavila je uništenje dela vinograda, oko 500 čokota. Podnosilac prijave, Miroslav, ističe da zna da je tu planirana trasa "Turskog toka", ali napominje da nije dobio nikakvo rešenje, niti makar obaveštenje.

- Bio sam u vinogradu 26. juna, a kad sam ponovo došao posle tri dana, bilo je jezivo ono što sam video. U pitanju je desetak ari i rekli su mi da je sravnjen tokom noći. Taj vinograd je sađen 1980. godine, a pre nego što je uništen imali smo velika ulaganja u njega - kaže Pešić, i dodaje da je policija izašla na teren i uradila zapisnik.

Pročitajte još - "Turski tok" kroz Srbiju dobio dozvolu! (FOTO/VIDEO)

Pešić tvrdi da za ovu trasu gasovoda kroz Ćupriju nema urbanističkog projekta, zbog čega nikakve dozvole nisu izdate, nije ni izvršena eksproprijacija zemljišta od vlasnika, pa zato oni nisu ni dobili rešenja.

- Naš vinograd se nalazi kod okretnice stare i nove trase. Bukvalno ispod njega na desetak metara je veliki zaokret koji trasa pravi da bi se izbegao potez Dobričeva. Samo kilometar ranije da je trasa skrenula, prošla bi kroz zemljište koje se ne obrađuje i šteta bi bila znatno manja.

Uništen je i deo vinograda porodice Pešić, Foto Z. Rašić

On kaže još da je tek 12. jula počeo javni uvid u urbanistički projekat za izgradnju gasovoda na teritoriji opštine Ćuprija.

Odgovor smo potražili od predsednika opštine Ninoslava Erića, koji objašnjava da je trasa gasovoda po starom prostornom planu trebalo da prođe kroz Dobričevo, ali plan je u međuvremenu izmenjen i sada zaobilazi Dobričevo.

- Izvođači radova su realno pogrešili, krenuli su po toj staroj trasi i tako su uništili više parcela, ali je šteta procenjena i biće nadoknađena. To radi "Srbijagas", odnosno "Gastrans", pozivaju te sugrađane i dogovaraju naknadu štete. Sa svima će biti napravljen sporazum i, koliko vidim, građani su zadovoljni. Nije došlo do promene dužine gasovoda, ali je on izmešten tamo gde je najbolje da prođe - objašnjava Erić.


Ninoslav Erić

"GASTRANS" ISPRAVLjA GREŠKU

SA vlasnicima greškom uništenih imanja "Gastrans" je krajem prošle sedmice počeo da zaključuje sporazume o naknadi štete i Erić kaže da je 99 odsto prihvatilo ponudu. Radi se o 95 parcela i oko 200 vlasnika.

- Veštaci su radili procenu i visina naknade zavisi od kulture. Napominjem da je Opština ovde samo podrška, sve rade "Gastrans", odnosno "Srbijagas", oni i isplaćuju. Mi smo, inače, na ulazu u Ćupriju sa auto-puta sredili dva prostora, starog "Velmotransa" i "Kompresora", koje su Rusi zakupili, i tu je sad centralni magacin za ovu deonicu gasovoda.