EFEKTI MERA VLADE SRBIJE: Roditeljima 10 milijardi, u kolevkama već više beba

J. Ž. SKENDERIJA

nedelja, 14. 07. 2019. u 14:02

ЕФЕКТИ МЕРА ВЛАДЕ СРБИЈЕ: Родитељима 10 милијарди, у колевкама већ више беба

Slavica Đukić Dejanović, Foto: Ž. Knežević

Efekti vladinih mera za podsticanje rađanje posle godinu dana primene. U prvih pet meseci 2019. broj novorođenčadi povećan za 835

U PRVIH pet meseci ove godine u Srbiji se rodilo 835 beba više nego u istom periodu lane. Blagi porast u statistici podstaknut je i sa gotovo 10 milijardi dinara za skoro godinu dana izdvojenih iz državne kase na ime roditeljskog dodatka od prvog do petog deteta.

Za oblast porodično-pravne i dečje zaštite u okviru oblasti "Porodica i deca", Ministarstvo za rad je planiralo u ovoj godini izdvajanje od 55 milijardi dinara iz kojih se finansiraju naknade zarada porodilja, roditeljski i dečji dodatak i naknada troškova boravka dece u predškolskim ustanovama.

- Ohrabrujući su i podaci koji se tiču broja zaključenih brakova, koji su takođe u blagom porastu za 0,8 procenata, kao i broj prvih brakova za 0,3 odsto - kaže, za "Novosti", Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku.

Prošlogodišnji ukupni podaci za celu Srbiju, međutim, nisu nimalo zadovoljavajući. U 2018. je broj živorođenih bio 63.975, dok je umrlih bilo 101.655. Prirodni priraštaj je i dalje u velikom minusu od 37.680.

- Kabinet na čijem sam čelu već treću godinu zaredom dodeljuje bespovratna sredstva za sufinansiranje mera populacione politike namenjene gradovima i opštinama - kaže Slavica Đukić Dejanović. - U protekle tri godine finansirani su 161 opština i grad sa 1,2 milijarde dinara.

Demograf Vlada Nikitović kaže, za "Novosti", da je nemoguće za tako kratko vreme proceniti da li su Vladine mere pozitivno uticale na to. Prema njegovom mišljenju, trebalo bi da prođe najmanje od pet do šest godina da bi se to utvrdilo, ali svakako mogu da budu jedan od razloga.

- Podaci se zbog mesečne fluktuacije prate na godišnjem nivou, tako da veći broj novorođenih ne bi trebalo tumačiti pre nego se završi godina - kaže naš sagovornik. - Koliko su mere imale efekta, znaćemo za 15 do 20 godina. Na osnovu analazi jedne godine teško je reći.

Porodilišta u Srbiji spremna za više novorođenčadi, Foto: N. Fifić

Nikitović naglašava da je dobro ukoliko one za početak stvore pozitivnu populacionu klimu. To je, prema njegovom mišljenju, najvažnije, jer dok se ne promeni svest građana, teško da će biti ozbiljnijih promena u natalitetu.

Kada je prvi put ministarstvo na čijem je čelu Slavica Đukić Dejanović raspisalo javni poziv, 2017. godine, finansirano je 15 jedinica lokalne samouprave u iznosu od 130 miliona dinara. Godine 2018. za 61 grad i opštinu dodeljena su sredstva u iznosu od 500 miliona, dok je 2019. godine 650 miliona dinara opredeljeno za 85 jedinica lokalne samouprave.

Pročitajte još - Treći smo u Evropi po starosti

- Sredstva su najčešće utrošena za rekonstrukciju, adaptaciju i izgradnju objekata predškolskih ustanova, posebno centralnih kuhinja, kao i za rekonstrukciju i izgradnju igrališta u 50 opština, čime su stvoreni uslovi za smanjenje lista čekanja u vrtićima za oko 2.500 mesta - kaže naša sagovornica. - Formirane su jaslene grupe koje do sada nisu postojale u seoskim sredinama u sedam sela, zatim dežurni vrtići za boravak dece od 14 do 22 časa, kupljeno je 37 kuća ili stanova za mlade bračne parove, a 130 miliona dinara izdvojeno je za započinjanje sopstvenog biznisa za mlade bračne parove u ruralnim sredinama.

Ministarka naglašava da je kupljeno i 35 vozila za službu patronaže u domovima zdravlja, kao i neophodna medicinska oprema za odeljenja ginekologije u zdravstvenim ustanovama, zatim pet mini-autobusa za prevoz učenika iz seoskih sredina u cilju usklađivanja rada i roditeljstva. U 65 lokalnih samouprava formirana su savetovališta za trudnice i reproduktivno zdravlje, škole roditeljstva i savetovališta za mlade. Posebna pažnja usmerena je na gradove i opštine u kojima većinsko stanovništvo čine nacionalne manjine.


Osim što se radilo na podsticanju rađanja i poboljšanju mera populacione politike, Ministarstvo je mislilo i na porodice, parove koju su se već ostvarili u ulozi roditelja.

- Činjenica je da će samo zaposleni roditelj kome poslodavac pruži podršku, kako u poslovnom, tako i u porodičnom životu, biti kvalitetan u poslu - ističe ministarka. - Poslodavci bi trebalo da budu najzadovoljniji kada zapošljavaju roditelje, jer su oni najbolji radnici, koji imaju najveći stepen odgovornosti za rad, jer moraju da zarade i za sebe i za decu. Mi ćemo stimulisati one poslodavce koji na taj način prilaze roditeljima i usklađuju rad i roditeljstvo.


U LETO SE RAĐA NAJVIŠE BEBA

Prema redu rođenja, najviše je rođeno dece prvog reda rođenja - 30.327, ili nešto više od 47 odsto, i drugog reda rođenja - 22.870, odnosno 35,7 procenata. Posmatrano po starosti, decu prvog reda rođenja najviše rađaju majke čija je starost u intervalu od 25 do 29 godina, dok su kod drugorođenih majke starosti od 30 do 34 godine. Najviše dece se rađa u julu, avgustu i oktobru.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

električar

14.07.2019. 21:40

E, da, bravo za vladu ... To je veliki uspeh vlade ... Preterujete, i to na vrlo smešan način ...