HAOS NA HORGOŠU I BATROVCIMA! Vozači, na prelazima se čeka od 45 minuta do dva sata

Novosti online

subota, 13. 07. 2019. u 13:37

ХАОС НА ХОРГОШУ И БАТРОВЦИМА! Возачи, на прелазима се чека од 45 минута до два сата

Auto-moto savez Srbije Screenshot

Na ulazu u Srbiju na graničnim prelazima Horgoš i Batrovci danas je pojačan saobraćaj, a zadržavanja za putnička vozila kreću se oko 60 minuta
Saobraćaj je pojačanog inteziteta na autoputevima koji vode iz pravca Mađarske i Hrvatske ka Severnoj Makedoniji i Bugarskoj, a veći broj vozila beleži se i na magistralama koji vode ka Crnoj Gori, navodi se u izveštaju AMS S, koji volaziča savetuje veći oprez zbog najavljenih padavina.

Meteoprolozi su, naime, za večeras najavili u nekim delovima Srbije nepogode sa jakim pljuskom, vetrom i gradom.

Na naplatnim stanicama nema zadržavanja, navode u Putevima Srbije.

Na graničnim prelazima, međutim, čeka se i to na putničkim terminalima od 45 minuta na Horgošu i Šidu do 120 minuta na prelazu Gopstun na ulazu u zemlju i 40 na izlazu.


Koristite manje granične prelaze da biste izbegli gužvu

Da bi putnici izbegli najfrekventniji GP sa Mađarskom - Horgoš - preporučuje se korišćenje manjih prelaza poput Bajmoka, Đale, Bačkih Vinograda i Horgoša II, koji su otvoreni od 7 do 19 sati, kao i Kelebije i Bačkog Brega koji rade 24 sata.

Ne mogu svi pasoši na svaki prelaz

Važno je napomenuti da, recimo, prelaz Bački Vinogradi mogu da pređu samo osobe sa srpskim, mađarskim i EU pasošem, švajcarskim, irskim, norveškim i islandskim. Ista situacija je i na Bajmoku, Đali i Horgošu II. To znači da putnici sa, recimo, kanadskim ili švedskim pasošem ne mogu ići na te prelaze.

Svi koji imaju pasoše trećih zemalja, tu spadaju i Turci, moraju da koriste prelaze Horgoš i Kelebija.Pojačan saobraćaj kroz Pomoravlje ka Nišu

Saobraćaj na međunarodnom auto-putu Beograd - Niš, kroz Pomoravlje, pojačan je od juče popodne ali nema gužve, rečeno je jutros Tanjugu u Odeljenju saobraćajne policije Policijske uprave u Jagodini.

Gotovo tri puta je više vozila na pravcu prema Nišu.

Policija upozorava, kada je ovaj potez u pitanju, da su intenzivni radovi na autoputu kod Paraćina i prema Pojatama, i da je potreban oprez.

Na naplatnim stanicama nema zadržavanja na domaćim putevima, kažu iz AMSS.


SAVETI

Osveženje u putu

Većina ljudi u svom vozilu koristi klima uređaj, kako u toku vožnje tako i dok se čeka na red na granici ali ne treba zaboraviti da razlika između spoljašnje temperature i one unutar vozila ne sme biti veća od sedam stepeni. Ukoliko su letnje temperature visoke savetuje se da vozači uzimaju dosta tečnosti i prave pauze na svakih 200 kilometara u trajanju od 15 do 30 minuta. Takođe, treba voditi računa da u kolima imate dovoljne zalihe vode, sokova i hrane, u slučaju da više sati morate da provedete u mestu zbog gužvi.

Sa decom na putovanje

Ako na put idete sa decom, dobro bi bilo da u vozilu postoji još jedna odrasla osoba koja će voditi računa o njima, jer bi za vozača to bilo opterećujuće. Ako satima budete zarobljeni na granici, trebalo bi zaokupirati pažnju dece nekom igračkom, a može poslužuti i mobilni telefon ili tablet da im se pusti da nešto gledaju ili da igraju igricu. Ukoliko je to izvodljivo trebalo bi da jedu u isto vreme kada i kod kuće, jer će posle toga verovatno zaspati. Bilo bi dobro i pre granice praviti pauze kako bi se dete istrčalo ili poigralo napolju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Poskok

13.07.2019. 19:13

Godisnji odmor samo avionom, nema umorne voznje, granica, putarina, razmisljanja o parkingu. Uvek mogu da iznajmim rent a car kad mi zatreba auto.