MIROSLAV LAZANSKI: Rumunija sprečava isporuku tenkova Srbiji

Novosti online

13. 07. 2019. u 12:44

Naime — tenkovi i oklopni borbeni automobili su u međuvremenu remontovani i modernizovani, ali se pojavio problem njihovog transporta.

МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Румунија спречава испоруку тенкова Србији

Miroslav Lazanski Foto N. Fifić

Možda niste znali da je u jesen 1999. godine Vlada Rumunije dozvolila zapadnim radio-stanicama „Glas Amerike“, „BBC“, „RFI“, „Slobodna Evropa“ i „Dojče vele“ da koriste odašiljače i radio-frekvencije Rumunije za masovnu propagandu orijentisanu na podršku srpskoj opoziciji, a radi obaranja tadašnjeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića.

Sve to, kao i okolnost da je Bukurešt dao svoj vazdušni prostor za izvođenje agresije protiv SRJ, odnosno — Srbije — bila je ulaznica Rumunije u NATO, a kasnije — i u EU. Rumunija i Bugarska htele su da postanu operativna baza NATO — i u tome su uspele.

Setio sam se tih činjenica ovih dana, u vremenu kada se naša javnost, koja prati vojnu problematiku, pita — zašto kasni isporuka 30 modernizovanih tenkova T-72 i 30 oklopnih borbenih automobila BRDM-2, koje je Rusija još pre nekoliko godina donirala Srbiji.

Naime — tenkovi i oklopni borbeni automobili su u međuvremenu remontovani i modernizovani, ali se pojavio problem njihovog transporta.

Najjeftiniji način je da se oni iz Rusije prebace do Srbije, i to transportom rečnim brodovima Dunavom. Jer — Dunav je međunarodni plovni put, a Srbija je članica Dunavske komisije. Članica te komisije je i Rusija, i to kao sukcesor nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, iako Rusija danas i ne izlazi na obale Dunava. No, Moskva je posle raspada SSSR-a insistirala na članstvu u Dunavskoj komisiji, pa kako je Rusija nasledila sve dugove bivšeg SSSR-a, tako je nasledila i sva prava bivšeg SSSR-a, odnosno — članstvo u Dunavskoj komisiji.

Dakle, član 27. Dunavske konvencije o plovidbi iz 1998. godine, čiji su potpisnici sve zemlje koje izlaze na obale Dunava i Rusija, govori o režimu plovidbe Dunavom i kaže da država može na svom delu toka Dunava, odnosno — na delu gde su oba dve obale Dunava njena teritorija, dakle — tu može da izvrši inspekciju tereta koji se prevozi, može da od kapetana broda zatraži brodsku listu tereta, ali — ne može da ometa ili da sprečava tranzit tog tereta Dunavom. Dunavska konvencija u svom tekstu ne pravi razliku u odnosu prema običnom „civilnom“, odnosno — generalnom teretu, ili teretu koji bi se odnosio na oružje. Nema niti jedne odredbe Dunavske konvencije koja zabranjuje najavljeni i legalni tranzit oružja Dunavom.

Pa ipak — nama su Rumuni blokirali prevoz doniranih tenkova i oklopnih borbenih automobila iz Rusije. Ne dozvoljavaju prevoz tih vozila Dunavom, iako u odredbama Konvencije o plovidbi Dunavom nema niti jedne tačke na kojoj bi se temeljila ta odluka Bukurešta. To se zove dobrosusedska politika i prijateljstvo prema Srbiji.

U Drugom svetskom ratu Nemci su napali Beograd sa aerodroma u Rumuniji; u agresiji NATO 1999. godine Rumuni — i ne samo oni — su dali svoj vazdušni prostor za izvođenje zločinačkih napada na SRJ, odnosno Srbiju. U predvečerje raspada velike Jugoslavije početkom devedesetih godina prošlog veka — Dunavom je preko Rumunije išao šverc oružja za Hrvatsku.

I sve smo mi to godinama mirno primali, da ne uvredimo naše dobre prijatelje Rumune. Jer, zaboga, mi smo familijarno povezani sa Rumunima, naša je nekadašnja kraljica Marija, supruga kralja Aleksandra, rumunska princeza. Mi imamo svake godine sa Rumunima i vojne vazduhoplovne vežbe. Odlični prijatelji, kad ono...

U Beograd 16. i 17. jula dolazi velika vojna delegacija NATO, na čelu sa vrhovnim komandantom Alijanse američkim generalom Todom Voltersom. Očito da ne dolaze na ćevape u Skadarliju — zapadni pritisak na Srbiju se pojačava i to se vidi i kroz izjave iz Bugarske i kroz izjave nemačkih diplomata i kroz odluku Rumunije da blokira prolaz trgovačkih brodova koji bi prevezli Dunavom donirane ruske tenkove i oklopne automobile u Srbiju. To Bukurešt nije samostalno odlučio — to je odluka Vašingtona i NATO.

Zato bi vrhovnog komandata NATO, generala Voltersa, kada stigne u Beograd, osim pitanja u vezi sa obukom i naoružavanjem (takozvanih) kosovskih bezbednosnih snaga, i osim pitanja u vezi sa Rezolucijom 1244 i sa odredbama iz Kumanovskog sporazuma — gde nema ni reči o (takozvanoj) kosovskoj armiji — a svakako ga treba priupitati i u vezi sa slobodom plovidbe Dunavom. Jer — ako Ameri i Britanci insistiraju na slobodi plovidbe Hormuzom, šta to znači ako jedna članica NATO na Dunavu postupa suprotno međunarodnim odredbama, koje je i sama potpisala? Ne sme biti gusara u Hormuzu — ali sme biti gusara na Dunavu?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Lex

13.07.2019. 13:32

Само реципроцитет. Да ни један румунски брод не прође кроз Србију.

Radoje

14.07.2019. 08:53

@Lex - Rumuni su samo pijuni, onda bi se i umjesala i Hrvatska , kao odgovor da "smire" Srbiju....

I. G.

13.07.2019. 14:39

Најмање зло за Србију је Румунија. Већу претњу Србима и Србији представљају остали наши суседи. Са Румунијом имамо, шта више, и успешну сарадњу (једино они и БиХ нису признали Косово). Пустите Румуне на миру. И они трпе притисак због нас.

George Marijanovic

02.10.2019. 13:57

@I. G. - Da nema Dodika video bi ti koliko brzo bi BiH priznali nezavisnost Kosova.Ma kakve pritiske Rumuni trpe zbog nas? Znaci po tvome mi smo krivi sto Zapad oce da vlada Svetom? Majstore, nista se ovde ne radi zbog nas jel mi nismo krivi nizasta.

Eusebio

13.07.2019. 15:08

Vozila BRDM-2 mogu biti isporučena transportnim avionima većih kapaciteta dok tenkovi mogu biti prebaceni železnicom.

Јабре

13.07.2019. 15:19

Румуни нам нису пријатељи али нису ни непријатљи, увекће бити против нас ако то њима користи. Не требамо на то гледати емотивно него гледати своје интересе. Србија треба да купи од Русије права да производи т90 МС и БУК М3 и да отпочне производљу у Србији. Да не може нико да испречи.

esb-puerto@arcor.de

13.07.2019. 16:28

Rumuni nas sigurno ne mrze . A za neke svoje povlasnice trpe to što im zapad naredi.. Mi se nebi trebali zaustavljati tu i tražiti krivca kod njix . Već kad je sva ta oprema spremna za isporuku , naći alternativno put i sretstva kako dovesti to u našu zemlju.. A ubeđen sam da postoj alternativni put od onog Dunavskog.

EvGenije

13.07.2019. 19:03

Hm, da, a je li problem da mi zabranimo prevoz robe Dunavom za Rumuniju? Ili se i tu igramo dobrih suseda kao sa Albancima?

Dragana B.

13.07.2019. 19:21

Ovom gosp.Lazanskom bi poverila vojsku i oruzje, jer covek je ekspert i strucan! Ima on petlju u svakoj proceni politicke i vojne situacije! Vrlo ga cenim i postujem njegovo strucno znanje i misljenje!

Rade Bg

13.07.2019. 20:13

Ne treba mrzeti Rumuniju zbog ovoga.Oni se tu nista ne pitaju.Oni su jednostavno usli u igru i moraju da igraju kako kauboj svira. A od kauboja drhte i Francuska i Nemacka. Zato pamet u glavu i niti jednom carstvu se ne priklanjaj. Sve su to vucibatine!