Vulin: Nadoknađujemo godine neulaganja

Tanjug

11. 07. 2019. u 14:33

Вулин: Надокнађујемо године неулагања

Aleksandar Vulin
Foto: Tanjug

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je konstruktorskom završnom ispitivanju sredstava iz razvoja, novog terenskog vozila NTV Zastava (prototipovi PT1 i PT2)
Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je konstruktorskom završnom ispitivanju sredstava iz razvoja, novog terenskog vozila NTV Zastava (prototipovi PT1 i PT2), proveri protivavionskog samohodnog artiljerijsko-raketnog sistema PASARS u ekstremnim terenskim uslovima, kao i verifikacionom ispitivanju vozila UAZ Patriot u rejonu Deliblatske peščare.

Ministar je, nakon ispitivanja u terenskim uslovima i obilaska sredstava, istakao da decenije u kojima se nije ulagalo u Vojsku Srbije, u kojima se nije ulagalo u znanje, opremu i njena vozila, zauvek su za nama.

"Od 2012. godine, od kada je predsednik Vučić postao ministar odbrane, o Vojsci Srbije se brine i u nju se ulaže. Ali nije lako nadoknaditi taj ogromni vremenski jaz. Oko nas se svet naoružavao, razvijao, opremao, a mi smo stajali sa strane i puštali da naša armija umre. Upravo zbog toga, svi ovi ljudi iz Tehničkog opitnog centra i iz Vojnotehničkog instituta, iz čitave vojske i Odbrambene industrije Srbije ulažu ogromne napore da se naša modernizacija ubrza", rekao je on.

Kako je naglasio, polazimo od politike po kojoj samo ono što sami proizvedemo suštinski pripada nama:

"Zato je veoma važno da vidite da je ovde i PASARS i Zastavino novo vozilo, sve ono što mi sami proizvodimo i što smo u stanju i sutra da eksploatišemo, servisiramo i modernizujemo".

Vulin očekuje da će se do kraja godine neka od ovih sredstava već videti u naoružanju Vojske Srbije.

"Opremljena i jaka Vojska Srbije, koju sami naoružavamo i opremamo, garancija je da ćemo zaista biti slobodni i da ćemo, kao i do sada, sami donositi svoje odluke", naglašava Vulin.

Direktor Tehničkog opitnog centra pukovnik dr Slobodan Ilić istakao je da je reč o internim ispitivanjima Vojnotehničkog instituta radi provere vozila iz sopstvenog razvoja i verifikacionim ispitivanjima dva nova motorna vozila koja izvodi Tehnički opitni centar.

Pročitajte još - KASARNA "KNEZ MIHAILO" U NIŠU: Poznajemo u dušu svakog našeg psa

"Tokom internih ispitivanja sredstava iz razvoja VTI, sve vreme su prisutni inženjeri i tehničari TOC-a koji prate ta interna ispitivanja u objedinjenom planu i programu ispitivanja. To će dati bolju sliku kakva je tehnička ispravnost i kvalitet izrade tih sredstava, a konačno će smanjiti onaj obim ispitivanja koje mi po našim procedurama sprovodimo u završnim ispitivanjima", kaže pukovnik Ilić.

On je dodao da je to sve u cilju smanjenja utroška resursa, vremena i novca.

Prema rečima direktora Vojnotehničkog instituta pukovnika Bojana Pavkovića, danas je vršeno ispitivanje modernizovanog protivavionskog sistema u okviru konstrukcionih ispitivanja.

"Mi smo radili razvoj tog sistema u prethodnom periodu i sada smo došli do toga da taj sistem ulazi polako u fazu ispitivanja. Nakon novih ispitivanja ovde u Deliblatskoj peščari, koja su najekstremnija ispitivanja vožnjom, mi ćemo preći u funkcionalna ispitivanja i nakon toga sredstvo predati TOC-u na završna ispitivanja", istakao je pukovnik Pavković.

Osim toga, na tom terenu su ispitivana dva prototipa Novog terenskog vozila, koja su razvijena u saradnji sa preduzećem „Zastava TERVO“, kombija i kamioneta.

"Reč je o novim vozilima namenjenim za opremanje Vojske Srbije, a trenutno su u toku objedinjena interna i završna ispitivanja koja bi trebalo da traju do jeseni, nakon čega očekujemo pozitivan izveštaj i usvajanje ovih sredstava u naoružanje Vojske Srbije", rekao je pukovnik Pavković.

Cilj ispitivanja vožnjom je da se u ekstremnim terenskim uslovima ispitaju vozne karakteristike, izdržljivost, pouzdanost i funkcionalnost sredstava i njihovih podsistema, ergonomske karakteristike vozila, kao i dinamičko ponašanje vozila u cilju ocene njihovog kvaliteta i ugrađenih komponenti, kako bi se potvrdio stepen ispunjenosti taktičko-tehničkih zahteva, a sredstva će naknadno proći još i ispitivanje vožnjom na terenima planinski makadam i asfaltna podloga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije