HAG POSLAO ZVANIČAN ODGOVOR NOVOSTIMA: Priština ne može da sudi Pavkoviću

S. S. R.

četvrtak, 11. 07. 2019. u 00:10

ХАГ ПОСЛАО ЗВАНИЧАН ОДГОВОР НОВОСТИМА: Приштина не може да суди Павковићу

Na meti tzv. kosovskog pravosuđa su i drugi visoki oficiri VJ Foto N. Paraušić

Mehanizam u Hagu isključio mogućnost novog procesa protiv generala. Osuđenom u Tribunalu ne može za isto delo da se sudi dvaput

NIJEDNOM osuđeniku koji je pred Tribunalom u Hagu već dobio kaznu, za ista dela ne može suditi nijedan nacionalni sud.

Ovo je odgovor koji su iz Mehanizma za međunarodne krivične sudove "Novosti" dobile na pitanje "da li neki drugi, domaći ili međunarodni sud ima pravo da ponovo pokrene proces protiv generala Nebojše Pavkovića, koji već izdržava kaznu od 22 godine zatvora".

Tako je i zvanično postalo jasno da su priče iz Prištine da će biti podignuta optužnica protiv nekadašnjeg komandanta Treće armije Vojske Jugoslavije "pucnji u prazno".

- U skladu sa članom sedam Statuta Mehanizma, nijednoj osobi se ne može suditi pred nacionalnim sudom za dela koja prema ovom Statutu predstavljaju teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava i za koje joj je već suđeno pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju - rečeno je "Novostima" u Hagu. - U skladu sa pravilom 16 Pravilnika o postupku i dokazima Mehanizma, kada predsednik dobije pouzdane informacije o tome da je pred sudom neke države protiv neke osobe pokrenut krivični postupak za krivično delo za koje joj je već suđeno pred MKSJ, pretresno veće koje je odredio predsednik izdaje nalog sa obrazloženjem kojim od tog suda traži da trajno obustavi postupak.

Pročitajte još - GENERAL PAVKOVIĆ ZA “NOVOSTI”: Imam nove dokaze, nastavljam bitku protiv Tribunala

Pavkovića su u zatvoru u Finskoj gde služi kaznu pre nedelju dana pokušali da posete tužilac i istražni sudija tzv. Kosova kako bi mu predočili da spremaju optužnicu, ali ih general nije primio, poručivši:

- Ja sam građanin Srbije i sa njima nemam o čemu da razgovaram.

Iz Prištine više puta su poručivali da će pokrenuti postupak za ratne zločine protiv srpskih generala koji su 1999. godine branili zemlju na KiM. Advokati i stručna javnost, međutim, odmah su objasnili da je ponovno pokretanje procesa potpuno neutemeljena priča koja nema nikakvo utemeljenje u međunarodnoj teoriji niti praksi.

Pročitajte još - GENERAL PAVKOVIĆ PISAO SABORCIMA IZ 1999: Vi ste najbolji sinovi Srbije!

USKORO NA SLOBODI?

PAVKOVIĆ se predao sudu 2005. godine. Do presude donete posle devet godina, po kojoj je osuđen po svih pet tačaka optužnice - za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskog stanovništva sa KiM u prvoj polovini 1999. godine, boravio je u pritvoru u Sheveningenu. Za nekoliko meseci stiče pravo da traži prevremeni otpust na slobodu posle dve trećine odslužene kazne. Odluku o izlasku doneće Mehanizam.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Филиповић Милутин

11.07.2019. 01:03

Нема веровања Енглезима, Немцима, Американцима или било коме из НАТО алијансе.

dragan

11.07.2019. 01:23

A ko to tacno jos veruje ista Hagu, posle svega? Jedan poziv gazde i ima da moze sve sto do tada nije moglo, kakva pravda, kakvo pravo

ПАНЧЕВАЦ

11.07.2019. 02:00

Приштина се баш осилила. Они мисле да им је све дозвољено, па да суде и нашим официрима и генералима.

дане

11.07.2019. 02:31

Ако САД одлуче може се судити и више пута ,јер САД не признају МКСЈ међутим признају државу тзв. Косова (окупирано подручије Србије). Дакле зна се ко је газда а и Албанци имају новца огромне суме плус ту су и муслиманске земље које су спонзори као нпр. Саудијци. Дакле све је могуће..

Antibot

11.07.2019. 05:06

Institucija stvorena na mrznji jednog naroda zarad krvavog novca u privatne djepove

Filip

11.07.2019. 08:11

Posle bombardovanja i sramne kapitulacije nasi politicari dobili su zadatak od onih koji su nas bombardovali da isporuce predsednika Milosevica,Karadzica,Pavkovica,Lazarevica i druge heroje koji su sa golobradim vojnicima,policajcima i dobrovoljcima branili Yugoslaviju od terorista i placenika.Hrabrom odbranom od vise dvadesetak drzava koje su nas bombardovale dokazali su da i mali narodi Srbi mogu da se suprotstave svetskom serifu koji 70 godina sirom planete seje demokratiju.

Деки

11.07.2019. 09:33

Чобани са Проклетија, који су јуче изашли из чојаних замотуљака и први пут обукли доњи веш, имају тужиоца, судију за претходни поступак..? Таква пасмина да саслушава једног србског генерала? Свашта.

dug prema svom narodu

11.07.2019. 10:09

da li je moguce da se pavkovicu I ostalima ne može suditi u srbiji jer su svojim ne poštovanjem cina am,inovali politicarima tadašnjim da svojom politikom izazivaju sukobe širom sfrj da li je moguce da roditelji poginule dece koja je prisilno mobilisana I slata da ginu po tuđim državama ne mogu dobiti bar kakvu sadisfakciju da im se sudi za pozivanje njihove dece prisilno od strane vcojske I da izginu da li je moguce da ostanu ne kažnjeni svi oni koji su krivi za pogibije I ubistva dece srbije

Vatro Marx

11.07.2019. 10:35

Senzacionalno daje Hag odbijo Pristinu jednostavno sam iznenadjen. Vjerovatno nemaju vise mjesta za Srpske intelektualce u zatvorima zapada. Svima namá je poznato kako zapad voli Srbiju. Dok sa Kosmeta i Hrvatske agresoru setaju po cijelom zapadu da njih niko ne dirá.

Vikica

11.07.2019. 14:46

Prištinski Albanci Izigravaju Sudije a sve Kriminalac do Kriminalca. .HAG bi jednom Trebao Da Reše to Pitanje Sa Albancima .Kad Pogledate Kosu oni Da Zabrane Srbima Da posete Srbe na Srpskoj Teritoriji. Gdeje Sloboda Kretanja ??????Halo Gospodo iz Evrope Imate li vi UŠI I OČI.