NACIONALNI Dan nauke koji se obeležava na dan rođenja velikog naučnika Nikole Tesle obeležen je u sredu nizom manifestacija širom države. Ovogodišnji Dan nauke bio je posvećen klimatskim promenama, kvalitetu vode i obnovljivim izvorima energije.

- Cilj je da Srbija bude društvo zasnovano na znanju i da kvalitet visokog obrazovanja i nauke plasiramo kao dobar izvozni proizvod - rekao je u sredu ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević na skupu "Nauka u parlamentu", koji je održan u Skupštini Srbije. Šarčević je rekao da Zakon o nauci i istraživanju, koji je nedavno usvojen, sadrži dobra rešenja za budućnost nauke, te naveo da se radi na novoj strategiji obrazovanja i nauke.

Ministar je rekao i da su izdvajanja za obrazovanje povećana ove godine za 36 odsto u odnosu na 2018. i da je namera da Centar za promociju nauke postane krovna organizacija svih istraživačkih centara u Srbiji.

Pročitajte još - DANAS JE DAN NAUKE: Srbija odaje priznanje velikanu Nikoli Tesli

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović navela je da je važno predstavljanje rezutata rada naučne zajednice, odnosno da građani budu svesni i informisani o tome šta fakulteti i univeziteti i cela naučna zajednica rade za opšti razvoj zemlje.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici naveo je da je EU u poslednjih 15 godina uložila 600 miliona evra u važne ekološke projekte koji se realizuju u Srbiji.

Mladen Šarčević

Povodom nacionalnog Dana nauke Institut za fiziku u Beogradu organizovao je tribinu na kojoj je razgovarano o tome šta nauka donosi našem društvu i kako se razvija.

Inače, povodom Dana nauke u sredu je ulaz u Muzej Nikole Tesle bio besplatan za sve posetioce, koji su mogli da se upoznaju sa dostignućima velikog naučnika. U Naučno-tehnološkom parku u Beogradu otkriven je reljef "U znanju je spas", sa likovima najvećih srpskih naučnika - Tesle, Mileve Marić, Mihajla Pupina i Milutina Milankovića.

IZLOŽBA U KUĆI KRALjA PETRA

U KUĆI kralja Petra Prvog u Beogradu otvorena je izložba foto--dokumentacije replika iz Muzeja Nikole Tesle, čime je počelo šestodnevno obeležavanje 163 godine od rođenja velikog naučnika. Organizator Dana Nikole Tesle je Udruženje za kulturu, nauku i obrazovanje "Nikola Tesla", a suosnivač udruženja Nenad Portić objašnjava da je reč o kulturno-umetničkom događaju gde će svoje mesto naći izlaganja o srpskom srednjem veku, odnosno o kontinuitetu od Svetog Save do Nikole Tesle. Biće predstavljene i replike Teslinih mašina koje je izradio Radomir Putnik.