RAZVOJ obuke pasa u Vojsci Srbije ima veliki potencijal i sa Generalštabom razmatramo mogućnosti da se i ovaj Centar unapredi do te mere da i drugi mogu da dolaze da se intenzivno obučavaju i da od nas dobijaju ne samo znanje već i pse. Na Vojsci Srbije je da razvije sve svoje sposobnosti i da se priprema tako da pomogne svakome kome je pomoć potrebna - istakao je u sredu ministar odbrane Aleksandar Vulin tokom posete kasarni "Knez Mihailo" u Nišu, u kojoj se duže od osam decenija uzgajaju i dresiraju vojni i policijski psi.

Ministar odbrane je, u pratnji zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije, general-majora Petra Cvetkovića, imao priliku da vidi kako se na terenu obučeni psi bore protiv terorista, ili kako nanjuše eksploziv i izvode razne vežbe sa dreserima, obišao COP. On je tom prilikom rekao da Vojska Srbije razvija sve svoje sposobnosti, a da je obuka pasa od velike važnosti za vojsku, ali i sve ostale.


PROČITAJTE JOŠ: VULIN U NIŠU: Ramuš i njegova Vlada dokazali da su lažovi koji ne žele Srbe na Kosovu

Više od osam decenija u kasarni "Knez Mihailo" u Nišu dresiraju se i uzgajaju vrhunski vojni i policijski psi. Oko dvesta pasa svakodnevno se ovde obučava ne samo za borbene zadatke i čuvarsku službu, već i za pronalaženje neeksplodiranih mina, stradalih u lavini ili nekoj drugoj elementarnoj nepogodi, a u stanju su i da nanjuše i prepoznaju narkotike ili eksploziv.

Pripadnici ove čete s ponosom ističu da oni nisu samo odgajivačnica i "akademija" za pse, jedina u Srbiji za obuku šarplaninaca, ali i nemačkih i belgijskih ovčara i labradora, već da poznaju karakter i dušu svakog psa. Ističu i da Čete za obuku vodiča pasa (ČOP) ima kapaciteta da se razvije u Centar za obuku pasa, koji bi pružao usluge i drugim organizacijama, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu. Kako objašnjavaju u Četi, najvažnije je da se još kod šteneta prepozna da li je rođeno da bude tragač ili zaštitnik.- Imamo dovoljan broj pasa i mogli bismo da radimo i za potrebe nekih drugih organizacija, čak i za inostranstvo. Broj pasa varira, ali uglavnom imamo nekoliko stotina. Cela četa namenjena je za obuku vodiča pasa, za uzgoj pasa, dresuru i za zdravstveno zbrinjavanje pasa - rekao je major Zdenko Cvijetić, komandir Čete za obuku vodiča pasa, uzgoj i dresuru pasa.REDOVNI NA IZLOŽBAMA

PSI iz COP redovno učestvuju na izložbama pasa, ne samo da bi osvojili nagrade, već i da bi "upoznali" nove partnere.

- Izložbe pasa su idealna prilika da dođemo do kvalitetnog potomstva. Vlasnicima mužjaka, koji ispunjavaju naše standarde, ponudimo da oplode naše kuje. Zauzvrat, dobiju jedno štene, i svi su zadovoljni - kaže major Cvijetić.