KASARNA KNEZ MIHAILO U NIŠU: Poznajemo u dušu svakog našeg psa

J. ĆOSIN

sreda, 10. 07. 2019. u 16:21

КАСАРНА КНЕЗ МИХАИЛО У НИШУ: Познајемо у душу сваког нашег пса

Foto Tanjug

Više od 200 vojnih i policijskih vučjaka i šarplaninaca obučava se za najteže zadatke. Ministar Aleksandar Vulin: I drugi bi mogli da dovode svoje pse u ovaj centar na dresuru

RAZVOJ obuke pasa u Vojsci Srbije ima veliki potencijal i sa Generalštabom razmatramo mogućnosti da se i ovaj Centar unapredi do te mere da i drugi mogu da dolaze da se intenzivno obučavaju i da od nas dobijaju ne samo znanje već i pse. Na Vojsci Srbije je da razvije sve svoje sposobnosti i da se priprema tako da pomogne svakome kome je pomoć potrebna - istakao je u sredu ministar odbrane Aleksandar Vulin tokom posete kasarni "Knez Mihailo" u Nišu, u kojoj se duže od osam decenija uzgajaju i dresiraju vojni i policijski psi.

Ministar odbrane je, u pratnji zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije, general-majora Petra Cvetkovića, imao priliku da vidi kako se na terenu obučeni psi bore protiv terorista, ili kako nanjuše eksploziv i izvode razne vežbe sa dreserima, obišao COP. On je tom prilikom rekao da Vojska Srbije razvija sve svoje sposobnosti, a da je obuka pasa od velike važnosti za vojsku, ali i sve ostale.


PROČITAJTE JOŠ: VULIN U NIŠU: Ramuš i njegova Vlada dokazali da su lažovi koji ne žele Srbe na Kosovu

Više od osam decenija u kasarni "Knez Mihailo" u Nišu dresiraju se i uzgajaju vrhunski vojni i policijski psi. Oko dvesta pasa svakodnevno se ovde obučava ne samo za borbene zadatke i čuvarsku službu, već i za pronalaženje neeksplodiranih mina, stradalih u lavini ili nekoj drugoj elementarnoj nepogodi, a u stanju su i da nanjuše i prepoznaju narkotike ili eksploziv.

Pripadnici ove čete s ponosom ističu da oni nisu samo odgajivačnica i "akademija" za pse, jedina u Srbiji za obuku šarplaninaca, ali i nemačkih i belgijskih ovčara i labradora, već da poznaju karakter i dušu svakog psa. Ističu i da Čete za obuku vodiča pasa (ČOP) ima kapaciteta da se razvije u Centar za obuku pasa, koji bi pružao usluge i drugim organizacijama, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu. Kako objašnjavaju u Četi, najvažnije je da se još kod šteneta prepozna da li je rođeno da bude tragač ili zaštitnik.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)