Brnabić: Srbija dobila potpuno elektronski inspekcijski nadzor

Tanjug

sreda, 10. 07. 2019. u 14:20

Брнабић: Србија добила потпуно електронски инспекцијски надзор

Ana Brnabić,Foto: Tanjug

Srbija je danas početkom rada novog informacionog sistema e-Inspektor dobila potpuno elektronski i transparentan inspekcijski nadzor, koji jedini takav u Evropi, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić
Srbija je danas početkom rada novog informacionog sistema e-Inspektor dobila potpuno elektronski i transparentan inspekcijski nadzor, koji jedini takav u Evropi, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Novom informacionom sistemu e-Inspektor danas je pristupilo 36 inspekcija, a preostalih sedam će biti uključeno do kraja godine.

Brnabić je na 26. sednici Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor istakla da Srbija tako pokazuje da može da bude jedina u Evropi.

"Možemo da budemo lideri kada uložimo energiju, vreme i novac i kada država u celini stane iza nekog projekta", naglasila je premijerka.

Kako je rekla, inspekcije su jedan od osnovih stubova u borbi protiv sive ekonomije, za dostizanje fer konkurencije na tržištu, borbe protiv korupcije i jačanja privrede, a posebno sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetništva , koji nam je neophodan za već i brži rast.

Pročitajte još - Premijerka: Građani sve više imaju poverenja u digitalizaciju

"Drago mi je što hoćete da učite i da se razvijate kako bi pružali bolje usluge građanima i privredi", istakla je Brnabić.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić je istakao da će zahvaljuhući sistemu eInspektor ceo postupak biti mnogo transparentniji, efikasniji i jeftiniji za privredu.

"To će u velikoj meri promeniti status inspektora i prirodu inspekcijskog nadzora. Postupak će biti mnogo transparentniji i bez dupliranja, kao i mnogo efikasniji i jeftiniji pošto će biti bez paprilologije. Samo jedan podnesak o izvršenom inspekcijskom nadozoru košta oko 15 evra u papirologiji", naveo je Ružić.

Dodao je da će biti ostvaren veliki benefit za budžet i privrednike.

"Danas će Kancelarija za IT i elektronsku upravu svim isnpektorima koji su prošli obuke, kako bi radili na elektronskom servisu eInspektor dobiti nove lap topove", naglasio je Ružić.

Nešto kasnije će biti održana prva zajednička sednica sa posebnom Radnom grupom za projekat eInspektor "Digitalna transformacija i jačanje kapaciteta inspekcija".

Konferenciji je prisustvovao i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

POČINjE KORIŠĆENjE SISTEMA "eInspektor"

Od danas 36 inspekcija u Srbiji koristi informacioni sistem eInspektor, izjavio je direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

"Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu je prethodnih godinu i po dana radila na implementaciji ovog veoma složenog informacionog sistema elektronske uprave. Od sutra će 1.500 naših inspektora na teren izaći koristeći laptop računar, mobilni internet i kvalifikovani elektronski sertifikat", rekao je on novinarima u Beogradu, uoči početka 26. sednice Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor.

Kako je dodao, plan je da do kraja godine i preostalih sedam inspekcija budu uključene u informacioni sistem eInspektor.

PROČITAJTE JOŠ -Ružić: Sledeće godine uvodimo platne razrede

Predsednik Mreže inspektora Srbije Dragoman Paunović je rekao da su postignuti veliki rezultati, pre svega na poboljšanju statusa inspektora.

"To poboljšanje smo prošle godine postigli za lokalne inspektore, a merama koje je sada vlada usvojila republičke inspekore prevodimo u zvanje samostalnih savetnika i samim tim podižemo i njihovu platu", rekao je Paunović.

Dodao je da je vlada usvojila i zaključak kojim će se povećati broj inspektora s obzirom da, dodao je, trenutno u Srbiji ima nešto više od 4.000 inspektora što je četiri puta manje od standarda koji važi u Evropskoj uniji.

"Osnovu za dalji rad, za reformu inspekcija ovim postižemo i nadam se da ćemo u predstojećem periodu nastaviti zajednički rad i da ćemo inspekcijske službe postaviti na nivo kakav je potreban Srbiji i njenim građanima", rekao je on.

Predsednik Skupštine NALED-A Dragan Penezić je rekao da problem sive ekonomije u Srbiji, prema poslednjim istraživanjima, obuhvata oko 15 odsto BDP-a.

"Imajući u vidu da skoro pet milijardi evra svake godine završi u tim sivim tokovima odgovorna privreda podržava svaki vid aktivnosti koji će doprineti suzbijanju tog problema. Tu pre svega mislim na godinu borbe protiv sive ekonomije čime je Vlada Srbije pokazala da želi strateškim pristupom da rešava obaj problem i u okviru mera koje se tiču akcionog plana za suzbijanje sive ekonomije sigurno je reforma inspekcije jedna od najbitnijih", rekao je Penezić.

Upravo iz toga razloga, istakao je, odgovorna privreda okupljena u NALED-u podržava svaki vid povećanja kapaciteta inspekcijskih organa.

"Mi smo u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj omogućili sredstva za uspostavljanje Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor koja radi u punom kapacitetu u okviru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a uz pomoć Kraljevine Holandije i norveške ambasade radimo na uspostavljanju sistema za sporazum o priznjanju prekršaja u oblasti sive ekonomije, kao i za poboljšanje upravnog nadzora inspekcija", rekao je on.

Sve to, istakao je, vodi novim merama koje će omogućiti smanjenje sive ekonomije.

Penezić je dodao da je jedna od stvari na kojima NALED trenutno radi je uspostavljanje jedinstvenog kontakt centra za inspekcijski nadzor odnosno jedinstvenog centra preko koga će i građani i privreda moći da prijave sivu ekonomiju.

Direktorka EBRD za Zapadni Balkan Žužana Hargitai je rekla da EVRD već dve godine podržava reforme u oblasti poslovnih inspekcija.

"Jako mi je drago da smo došli do toga da slavimo još jedan uspeh. Ovo je jedna od oblasti u kojoj smo zabeležili doslednu implementaciju reforma", dodala je ona i dodala je da će NALED i ubuduće podržavati proces reforme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)