Sporni steg u Austriju stigao iz Pariza

V. MIJATOVIĆ

sreda, 10. 07. 2019. u 17:02

Спорни стег у Аустрију стигао из Париза

Srpska zastava izložena u bečkom muzeju

Neobičan put kontroverzne srpske zastave do državnog Vojnog muzeja u Beču. Francuska kolekcionarka 1966. prodala barjak pesniku Dušanu Matiću

SPORNA zastava Drugog konjičkog puka prvog poziva "Car Dušan", koja je izložena u Vojnom muzeju u Beču, a čiju autentičnost osporavaju srpski stručnjaci, kupljena je u februaru 2013. godine na aukciji nemačke kuće Andreas Thies, a pre toga je godinama bila u vlasništvu poznatog pesnika Dušana Matića.

Ovi podaci objavljeni su u katalogu sa 53. aukcije ove renomirane kuće, u kojem se navodi da je reč o veoma retkom i značajnom eksponatu i jedinoj srpskoj pukovskoj zastavi u privatnom vlasništvu.

Autentičnost zastave, međutim, osporili su stručnjaci iz našeg Vojnog muzeja, koji navode da se originalni barjak Drugog konjičkog puka nalazi u Beogradu, a da je primerak izložen u Beču - falsifikat. Oni su zbog toga zatražili od bečkog muzeja da zastavu ukloni iz postavke, ali oni do danas to nisu učinili. Srpski stručnjaci tvrde da određeni elementi na zastavi iz Beča ukazuju da bi ona mogla biti neka od pešadijskih pukovskih zastava koje nisu u našoj kolekciji, dok za lentu zastave kažu da je falsifikovana, jer sadrži grešku u nazivu puka koji je ispisan bez navodnika.

PROČITAJTE I: Austrija se hvali lažnim trofejom

Kompletna istorija zastava iz austrijskog muzeja zasada nije poznata, ali prema podacima iz kataloga ona se na tržištu prvi put pojavila 1966. godine, kada ju je francuska kolekcionarka Rene Džonson prodala poznatom nadrealističkom pesniku Dušanu Matiću. Nema podataka o tome koliko dugo je ova zastava bila u Matićevom vlasništvu, ali se zna da je iz njegovih ruku otišla u vlasništvo pariske antivkarnice Patrice & Patricia Reboul, gde se nalazila nekoliko narednih decenija.

Katalog iz 2013.

Verovatno zbog relativno visoke cene od 15.000 evra, zastava dugo nije bila prodata, ali je uoči obeležavanja veka od izbijanja Prvog svetskog rata interesovanje za nju poraslo. Tako je završila u aukcijskoj kući Andreas Thies, koja ju je 2013. preprodala bečkom muzeju za 17.000 evra.

Uz zastavu je priložen račun koji je Matić dobio od Rene Džonson, uverenje da je zastava legalno u njegovom posedu, kao i knjiga o istoriji srpske vojske i njegova zbirka pesama "Bagdala" u francuskom prevodu.

OSNIVAČ SRPSKOG NADREALIZMA

DUŠAN Matić jedan je od pokretača nadrealizma u srpskoj književnosti. Sarađivao je sa Aleksandrom Vučom i Oskarom Davičom. Iako je prvu pesničku zbirku "Bagdala" objavio tek u 54. godini, ostavio je značajan trag u srpskoj poeziji. Kao mladić preživeo je povlačenje preko Albanije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije