PREDSEDNIKU Saveza novinara Rusije Vladimiru Solovjevu, u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima, uručena je "Bela golubica", najviše priznanje "Tesla Global Foruma" .


Jedna od centralnih tema sedmog po redu Tesla Global Foruma je novinarstvo jer među najznačajnijim Teslinim pronalascima je radio.Za ovaj pronalazak, podsetimo, Nobelovu nagradu dobio je Markoni, ali je američki federalni sud posle dugotrajnog procesa i šest meseci posle Tesline smrti, utvrdio da je Markoni plagijator.


Primajući "Belu golubicu" iz ruku Njegovog preosveštenstva episkopa sremskog vasilija, Solovjev, koji je i savetnik Vladimira Putina za civilni sektor, rekao je da se u svetu vodi informativni rat koji je pre svega uperen protiv Rusije, „kao što je devedesetih godina prošlog veka vođen protiv Srbije".Naglasio je da se i u novinarstvu moramo voditi Teslinim humanizmom.


Pročitajte još: Naš školski program slabo “poznaje” Teslu

Pored Solovjeva, 10.jula u Matici Srpskoj "Bela golubica" biće uručena i drugom čoveku pariskog “Figaroa”, Žanu Krištofu Buisonu.


Solovjev i Buison dobijaju ovo priznanje zbog izuzetnog ličnog doprinosa na promovisanju istinitog izveštavanja u najuticajnijim stranim medijima o Srbiji, a naročito o položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.


Solovjev je studirao u Beogradu i bio izveštač "Sputnjika", a danas predvodi savez od 70 hiljada novinara, među kojima ima i kosmonauta, akademika i vladika. On je, u Patrijaršijskom dvoru u razgovoru sa predsednikom Društva novinara Vojvodine, Petrom Kočićem, najavio da će dva novinarska udruženja potpisati ugovor o saradnji i prijateljstvu.


VEZE IZ PROŠLOG VEKA


SREMSKI Karlovci imaju važno mesto u istoriji srpsko-ruskih odnosa, ne samo zbog sestrinskih veza dve crkve.Naime, posle oktobarske revolucije 1917. godine, u Karlovcima su svoje prvo utočište našli sinod Ruske pravoslavne crkve i komanda Bele garde.

- Zbog ovih istorijskih veza smo i odabrali Karlovce za svečanost - rekao je Goran Marić, direktor i osnivač "Tesla Global Foruma“.