Slučaj krađe testova za malu maturu pred Ustavnim sudom

J. Ž. S.

četvrtak, 04. 07. 2019. u 21:02

Случај крађе тестова за малу матуру пред Уставним судом

Foto N. Živanović / "Curenje" ispitnih testova još bez pravnog epiloga

Žalba najvišoj sudskoj instanci osumnjičenog za krađu testova. Dvadeset dana posle afere krivica još nije utvrđena

PROBLEM krađe testova iz matematike za malu maturu stigao je i u Ustavni sud Srbije. Ni posle više 20 dana od nemilog događaja, nadležni zvanično nisu pronašli krivca. Branilac osumnjičenog za krađu testova Igora Stamenkovića, podneo je žalbu Ustavnom sudu Srbije, jer Viši sud u Beogradu još nije odlučio o njegovoj žalbi na odluku kojom je njegovom klijentu 21. juna određen pritvor.

Pročitajte još: Osumnjičeni za krađu testova podneo žalbu Ustavnom sudu

Dimitrije Ilić, advokat osumnjičenog, naglašava da je prinuđen na ovakav korak, jer je prošlo 10 dana od izjavljivanja žalbe na rešenje o određivanju pritvora, a rok za odlučivanje je 48 časova.

Sudija za prethodni postupak Višeg suda doneo je rešenje kojim je Stamenkoviću određen pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da bi u toku istrage mogao da utiče na svedoke, kao i da bi mogao da ponovi krivično delo.

Konačnu reč u ovom slučaju daće krivično vanpretresno veće suda. Stamenković se tereti da je izvršio krivično delo povreda tajnosti podataka u sticaju sa krivičnim delom oduzimanje tuđe stvari, a na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu branio se ćutanjem, odnosno iskoristio je zakonsko pravo da ne iznosi odbranu.

Pročitajte još: IGOR S. SE BRANI ĆUTANjEM: Osumnjičenom za krađu testova pritvor do 30 dana

Krađa i "provaljivanje" testa iz matematike doveli su do odlaganja polaganja testa iz matematike za dva dana. Ministarstvo prosvete je tada obećalo da će problem rešiti u najkraćem roku, te su mali maturanti umesto 18, rezervni test polagali 20. juna. To je izazvalo nezadovoljstvo roditelja i osmaka, jer su sumnjali da su pojedinci imali u rukama i test iz srpskog jezika koji je rađen 17. juna. Nadležni nisu imali sluha za njihove sumnje i opravdanje su našli u još jednom dodatnom danu za pripremu.

ISTI PROBLEM KAO 2013. GODINE

KRAĐA testova završnog ispita dogodila se i pre šest godina, kada su tri osobe uhapšene i osuđene. Jedna je osuđena na uslovnu kaznu zatvora od četiri meseca, sa rokom javljanja od dve godine, dok su druge dve osobe dobile nešto niže zatvorske kazne.

Premijerka Ana Brnabić obećala je da će sledeće godine svi testovi biti digitalizovani, što će onemogućiti njihovo "provaljivanje".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije