DUPLO VIŠE INDEKSA, A BUDžET ISTI: Zbog podele sredstava trpe uspešni fakulteti

B. Borisavljević

05. 07. 2019. u 22:02

ДУПЛО ВИШЕ ИНДЕКСА, A БУЏЕТ ИСТИ: Због поделе средстава трпе успешни факултети

Foto N. Fifić Fakulteti traže pravičniju raspodelu budžetskog novca

Postojeća pravila o finansiranju dovode u nepravedan položaj uspešne fakultete. Kriterijum po kom se opredeljuju sredstva je iz 2013.

FAKULTETI u Srbiji dobijaju novac iz državne kase, prema broju prvi put upisanih studenata u školskoj 2013/14. godini?! To je dovelo u neravnopravan položaj visokoškolske ustanove koje su, u međuvremenu, podelile veći broj indeksa i povećale prolaznost studenta, u odnosu na one kojima je poslednjih godina opala popularnost, a finansiraju se kao da su dupke puni.

Pročitajte još:Navala na tehničke fakultete

Prema rečima prof. dr Radivoja Mitrovića, dekana Mašinskog fakulteta u Beogradu, iako ovo nije jedini kriterijum po kom se deli "finansijski kolač", svakako je najvažniji. Tako fakulteti koji su značajno unapredili kvalitet nastave i poslednje dve-tri godine upisuju skoro duplo više studenata nego pre šest godina, zbog toga - trpe štetu.

- Prolaznost iz godinu u godinu studija je višestruko veća, nastavni rezultati bolji, ali to nema odgovarajuću finansijsku potporu - objašnjava prof Mitrović. - Zahvaljujući saradnji koju imamo sa privredom, uspevamo da ostvarimo deo prihoda neophodnih za plaćanje grejanja, vode, električne energije, odnošenja smeća. Novac koji dobijamo od države dovoljan nam je da pokrijemo petinu materijalnih troškova.

Pročitajte još: IZ BUDžETA UZIMALI VIŠE NEGO ŠTO TREBA: Fakulteti bogato plaćali zaposlene


Naš sagovornik ističe da su, zbog ovakvog načina finansiranja visokoškolskih ustanova, pojedinim fakultetima "vezane ruke" kada je u pitanju ulaganje u modernizaciju nastave. To se, pre svih, odnosi na tehničke fakultete čija popularnost je porasla poslednjih godina. Ova raspodela se odražava i na zarade zaposlenih, pa postoje veoma velike razlike u primanjima asistenata i profesora na "in" fakultetima i onima koji jedan period nisu bili u vrhu "liste želja" maturanata. Tako je prosečna plata asistenata na Mašinskom fakultetu oko 60.000 dinara, dok je na nekom društvenom znatno veća.

Važeća pravila o finansiranju ne odnose se samo na broj upisanih brucoša pre šest godina, već i akademaca koji su prešli u drugu, treću i ostale godine studija. Na prostom primeru, to znači da recimo Pravni fakultet koji je 2013/14. godine upisao 1.500 studenata, a ove godine 1.274 brucoša, dobija novac iz budžeta za broj studenata od pre šest godina.

Foto Tanjug / Radivoje Mitrović

IZMENE U PLANU

KAKO su "Novosti" nezvanično saznale, izmena postojećih odredaba o finansiranju visokoškolskih ustanova je u planu. Okosnica novog rešenja jeste da fakulteti novac od države dobijaju na osnovu broja prvi put upisanih brucoša, ali i prolaznosti akademaca, ali bi se to određivalo za svaku školsku godinu pojedinačno.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije