LETO KOBNO ZA VOZAČE: Pauza može da spreči tragediju

L. Đ. Talevski

02. 07. 2019. u 21:18

ЛЕТО КОБНО ЗА ВОЗАЧЕ: Пауза може да спречи трагедију

Foto Tanjug

Broj poginulih u saobraćaju tokom sezone odmora već godinama se ne smanjuje

AGENCIJA za bezbednost saobraćaja u saradnji sa kompanijom "Eko Srbija" i Upravom granične policije pokrenula je četvrti put zaredom, kampanju pod nazivom "Vozi odmoran".

Pročitajte još: LANČANI SUDAR NA ZRENjANINSKOM PUTU: Jedna osoba povređena u udesu kamiona, automobila i kombija

Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević kaže da je cilj kampanje prevencija saobraćajnih nezgoda i isticanje važnosti pauza prilikom dužih putovanja.

- Naši saveti za vozače u letnjim mesecima su da na put krenu naspavani i odmorni, zatim da na svaka dva sata vožnje naprave pauzu od najmanje 15 minuta, da piju dosta vode i da izbegavaju noćnu vožnju. Jako je bitno da vozači kod prvog znaka umora stanu i odmore se - istakla je direktorka agencije. - Takođe, apelujemo da razlika između spoljašnje i temperature u vozilu bude do sedam stepeni.

Pročitajte još: Sudar automobila i kamiona, pet osoba povređeno

Statistika kaže da su jul, avgust i septembar meseci kada se događa najveći broj saobraćajnih nezgoda. To se poklapa i sa najvećim brojem tranzitnih putnika koji kroz Srbiju prođu baš u tom periodu. Upravo zbog toga, cilj akcije "Vozi odmoran" jeste prevencija saobraćajnih nezgoda na najfrekventnijim putevima u Srbiji tokom letnjih meseci.

- Iako je u prethodne tri godine broj stradalih na putevima u Srbiji smanjen, nažalost u toku letnje sezone broj poginulih je skoro isti. Zbog toga su ovakve kampanje veoma potrebne, da bi vozači razvili svest da u toku letnjih meseci moraju biti dodatno oprezni - ističe načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov.

Jasmina Milošević

Uprava granične policije preko svog sajta omogućila je građanima da na 14 graničnh prelaza putem kamera mogu da vide kolika je gužva na prelazu.

UPUTSTVA

Na svim "Eko Srbija" benzinskim pumpama deliće se edukativni flajeri koji sadrže praktična uputstva i pravila za bezbedno putovanje i koji će sadržati savete na četiri jezika - srpskom, engleskom, nemačkom i turskom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije