TRI i po decenije Miraš Dedeić, samozvani poglavar kanonski nepriznate "Crnogorske pravoslavne crkve" bezuspešno pokušava da sedne na tron Svetog Petra Cetinjskog. Da priča koju aktuelna vlast danas promoviše nije nova, pokazuje dokument iz koga se vide njegove jake veze sa vrhom tadašnjeg komunističkog režima u Crnoj Gori.

Reč je o belešci razgovora koji su vođeni sa tadašnjim mitropolitom crnogorsko-primorskim Danilom 19. septembra 1984. godine na Cetinju. Navodi se da su dr Božidar Tadić, u to vreme potpredsednik Izvršnog veća i predsednik Republičke komisije za odnose sa verskim zajednicama, i Božidar Karadžić, sekretar ove komisije, sa mitropolitom Danilom vodili razgovor "o pitanjima iz domena Pravoslavne crkve u Crnoj Gori".

"Drugo pitanje je pokrenuo dr Božidar Tadić, i odnosilo se na mišljenje mitropolita o mogućnosti da se zamonaši Miraš Dedeić, teolog iz Zenice, poreklom iz Crne Gore (iz okoline Mojkovca ili Bijelog Polja), koji je studirao u Rimu i Moskvi, za koga se smatralo da bi mogao biti jedan od od kandidata za vikarnog episkopa, odnosno za mitropolita crnogorsko-primorskog", navedeno je u belešci.

PROČITAJTE I: Borci NOR bore se za raspopa Miraša?!

Zabeleženo je i da se Dedeić ženio u Parizu, ali je to krio! Mitropolit Danilo je bio izričit u oceni da se Mirašu ne može verovati, jasno poručujući - čak da mu dozvoljavaju crkveni kanoni, on ga ne bi zamonašio!

- U svakom slučaju, za to je zaslužan mitropolit dabrobosanski, pa ako on želi, neka ga zamonaši - diplomatski je odgovorio mitropolit Danilo, što je nakon dva sata razgovora označilo kraj ove priče, koja se, nažalost, posle tri i po decenije od režima u Podgorici ponovo aktuelizuje.

PARTIJA OTVORILA CRKVENO PITANjE

Otvorili smo još jedno važno pitanje koje duboko zadire u naš identitet - pitanje crnogorske autokefalne crkve. Nismo to učinili na osnovu emocija ili skrivenih želja, već na osnovu činjenica, istorijske građe i dokaza, svesni da ne možemo poštovati druge, ako ne poštujemo sebe - rekao je Petar Ivanović, član Predsedništva DPS na izbornoj konferenciji te partije u Baru.