ŠARČEVIĆ SA ČELNICIMA PRIŠTINSKOG UNIVERZITETA: Poboljšanje uslova života i studiranja

I. Radulović

ponedeljak, 01. 07. 2019. u 15:08

ШАРЧЕВИЋ СА ЧЕЛНИЦИМА ПРИШТИНСКОГ УНИВЕРЗИТЕТА: Побољшање услова живота и студирања

Foto I. Radulović

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prisustvovao je sednici Rektorskog kolegijuma u proširenom sastavu u sali Rektorata u severnoj Kosovskoj Mitrovici

Svi studenti koji žive na Kosovu i Metohiji i koji upišu jedan od deset fakulteta na Prištinskom univerzitetu imaće pravo da studiraju na budžetu – rekao je u ponedeljak, posle sednice Rektorskog kolegijuma Prištinskog univerziteta u proširenom sastavu, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

- Mislim da smo dosta optimistički prošli prvi krug upisa, s tim što očekujumo da se u septembru, kvote koje su zamišljene i ostvare. Ono što moram da istaknem je da je kvalitet nastave na ovom univerzitetu značajno bolji – rekao je Šarčević i naglasio „da će se novim dvostrukim modelom finansiranja nauke doći do mnogo boljih pozicija“.

- Svi istraživači koji su i na institutima i na fakultetima dobijaju sigurnu i stalnu platu, a mogu da konkurišu i na projektima. Već je objavljen konkurs za mlade istraživače, a od jeseni će krenuti veliki istraživački ciklus – rekao je ministar prosvete.

Pročitajte još - Đurić i Šarćević u petak na Kosovu

On je istakao da je na sastanku bilo reči i o brojnim tehničkim i taktičkim pitanjima, pravima studenata i njihovim potrebama, ali i izgradnji objekata za poboljšanje uslova rada.

- Jako je bitno da se preko puta Studentskog centra izgrade nova zdanja, kako rektorata, tako i određenih fakulteta da bi se struktura i nedostatak prostora na najbolji mogući način rešio – rekao je Šarčević.

Vršilac dužnosti rektora Prištinskog univerziteta Zdravko Vitošević je istakao da su na sastanku sa ministrom Šarševićem dogovorene perspektive razvoja visokog sistema školstva i obrazovanja na Kosovu i Metohiji.

- Obavestili smo ministra o prvom upisnom roku i pripremama za drugi upisni rok, ali i o planovima za podsticaj dobijanju naučno – istraživačkih projekata mladih kadrova na našem univerzitetu, zapošljavanju tih mladih ljudi i mogućnosti dobijanja stambenih jedinica za njihovo zbrinjavanje – rekao je Vitošević i dodao „da su studenti, ispred studentske konferencije Univerziteta u Prištini, obavestili ministra prosvete o svojim aktivnostima i razvojnim projektima i zatražili da im u tome pomogne“.
Foto I. Radulović

Sastanku, koji je održan u zgradi rektorata u severnoj Kosovskoj Mitrovici, prisustvali su dekani svih deset fakulteta Prištinskog univerziteta, student prorektor i predsednik SKONUS – a, kao i gradonačelnik severne Mitrovice.

Foto I. Radulović


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije