RUSKI GENERAL OTKRIVA: Za rat na KiM čekalo 11.000 padobranaca

Dragan VUJIČIĆ

01. 07. 2019. u 22:02

Nikolaj Viktorovič Staskov, glavni planer ruskog desanta na "Slatinu" 1999. Naređenje da krene 120 aviona usledilo bi da je samo jedan metak ispaljen

РУСКИ ГЕНЕРАЛ ОТКРИВА: За рат на КиМ чекало 11.000 падобранаца

Aerodrom Slatina 1999. godine

TRI divizije vazdušno-desantne vojske sa 120 aviona bile su spremne za rat na Kosovu juna 1999. Naređenje da krenu usledilo bi da je samo jedan metak opaljen na našu vojsku. Britanski general Majkl DŽekson, kako sumnjamo, imao je ove informacije kada je 12. juna rekao pred kamerama da Rusi mogu da ostanu na "Slatini" jer neće da rizikuje treći svetski rat. Da, mi smo bili spremni na sve. Ovako, ekskluzivno, za "Novosti", svedoči general-

-potpukovnik Nikolaj Viktorovič Staskov, tadašnji načelnika štaba vazdušno-desantne vojske (VDV) Ruske Federacije.

Staskov je bio glavni planer marša ruskog bataljona iz Ugljevika u Prištinu. Sedeo je tada u Moskvi i sa generalima Valerijom Ribkinom i Nikolajem Ignjatovim, danas načelnikom Štaba VDV i herojem Rusije, bio je glavni akter i učesnik u razradi svih situacija ukoliko ruski bataljon sa komandantom Sergejom Pavlovom zapadne u probleme na KiM.

Prema njegovim rečima, uzbunjene su tri divizije padobranaca Rusije, a u 120 aviona ukrcana je ratna tehnika spremna za veliki desant. Predsednik Jelcin, ministar spoljnih poslova Ivanov i ministar odbrane Sergejev marš svoje vojske na "Slatinu" gledali su, govori Staskov, na Si-En-En i neko vreme nisu znali šta se događa.

Ovaj general, u razgovoru za naš list, otkriva i kako je rođena ideja da se pomogne srpskom narodu:

- Posle političke odluke da naše snage ne učestvuju u mirovnoj operaciji na Kosovu sedeli smo u Moskvi i pričali kako pomoći srpskom narodu jer smo imali obaveštajnu procenu sa terena šta će se dogoditi. Ribkin, Ignjatov i ja kontaktirali smo i sa tadašnjim načelnikom generalštaba Anatolijem Vasiljevičem Kvašnjinovom, a sve vreme uz nas je bila Uprava GRU (Ruska vojna obaveštajna služba). Meni je kao veteranu sa Balkana dat zadatak da odaberem jedinicu i odredim maršrutu marša. U vertikali komandovanja bila su samo tri čoveka.

Nikolaj Viktorovič govori da se general Viktor Zavarzin koloni svoje vojske priključio u Beogradu u "opelu", ali da nije imao komandnu funkciju niti je znao detalje. "Desantniki" su za 10 sati došli na Kosovo. Na srpskoj strani komandovanja nalazio se predsednik Slobodan Milošević.


General Staskov, nedavno u Beogradu- Ne znam ko je koordinisao iz Moskve komandovanje sa Miloševićem - nastavlja Staskov. - Mi smo se fokusirali na razvoj situacije na terenu i dolazak britanskog generala DŽeksona. Potonji "incident" je bio predviđen. Nije se samo znalo kako će sve završiti.

Ruski general pretpostavlja da su Britanci imali obaveštajni podatak o mobilizaciji na ruskim aerodromima i da je DŽekson pre svega to imao u vidu kada je izgovorio rečenicu da "neće da počinje treći svetski rat".

Staskov podvlači da je uz padobrance bila "na startu" dalekoletna avijacija i bombarderi i da bi "sigurno krenuli u probijanje vazušnog obruča NATO oko Srbije da se ukazala potreba".

Staskov je bio načelnik štaba vazdušno-desantne vojske Ruske Federacije Foto Printskrin "Vestnik Geroev"


- Za nekoliko dana situacija se smirila. Postignut je sporazum o korišćenju aerodroma i učešću ruske komponente u Kfor. Nažalost, sa srpske strane nije traženo dodatno angažovanje.

Nikolaj Viktorovič danas je na funkciji zamenika DOSAAF, Dobrovoljne organizacije sadejstva armije, avijacije i flote Ruske Federacije. Oni su "kičma" odbrane Rusije i imaju aktivnih 400.000 članova, oficira u penziji, ali i onih aktivnih. U svim regionima Rusije na raspolaganju im je 115 aerodroma sa kompletnom tehnikom. Primarno se bave pripremom kadra za vojsku - obrazovanjem i treningom omladine - posebno budućih specijalista.

Ruski padobranci na zajedničkoj vojnoj vežbi na Fruškoj Gori / Foto D. Dozet


Staskov je i doktor političkih nauka i kandidat za tamošnju Akademiju, tako da poseduje i političke veštine:

- Naša je procena da se Srbi nikada neće pomiriti zato što su isterani sa Kosova koje je izvor pravoslavlja i duša vašeg naroda. Takođe, situaciju trenutno ocenjujemo kao lošu jer se vaši sunarodnici iseljavaju, ali, kao i vaš predsednik Aleksandar Vučić, procenjujemo da se Kosova Srbi nikada neće odreći!

GLAVNI SAVETNIK "BALKANSKE MEĐE" NIKOLAJ Viktorovič našao se u "nebranom grožđu" kao glavni savetnik u filmu "Balkanska međa", rusko-srpskoj koprodukciji. Kroz smeh otkriva: - To je bila izuzetna ekipa umetnika s jedne i druge strane kojima sam dao sve satnice i planove kako je zaista bilo te 1999. godine. Oni su ipak napravili "blokbaster" sa nekim izmišljenim događajima "kada grupa od osam ljudi ulazi na aerodrom i rešava stvar".

Oko budućeg statusa srpske pokrajine, general iznosi uverenje da će biti rešavan "na višem nivou". Prema njegovom mišljenju, "sve zavisi od odnosa snaga i poverenja između istočnih hrišćana i muslimana".

Na kraju razgovora, za "Novosti", Nikolaj Viktorovič govori i o razlozima nedavne dvodnevne posete Srbiji i RS. Ne krije da ruski padobranci na marš na aerodrom "Slatina" iz 1999. gledaju kao na prelomnicu u politici velike zemlje prema NATO, jer se ta akcija uzima kao prva od pada Berlinskog zida kada su Rusi NATO rekli - "Dosta je bilo!"

- Doneo sam ordene našim kolegama iz Srbije, osvedočenim herojima i prijateljima RF. Imam i sastanak u RS oko tamošnje ideje da se u Ugljeviku, gde je nekada bio naš kamp, napravi spomenik ruskom bataljonu padobranaca. Ideja je zajednička - vaša i naša. Spomenik bi mnogo značio i Srbima i - nama Rusima.


KOMANDOVANJE PREKO ŠIFRE

- NIJEDNO naređenje, niti komanda za desant na "Slatinu" nisu izdati napismeno, niti u lancu komandovanja u našoj vojsci koji je tad ocenjen nao "porozan". Komandovanje je bilo preko šifre i pokazalo se da je Vazdušno-desantna vojska bila u stanju da i u najtežim vremenima održi neprobojan bedem planiranja i izvođenja najsloženijeg vojnog manevra pred nosom obaveštajaca celog NATO saveza - tvrdi general Staskov.


KARIJERA

GENERAL Staskov je čovek sa jednom od najbriljantnijih vojnih karijera u Rusiji. Rođen je u Smoljensku, na granici sa Belorusijom, a ceo radni vek je u padobranskoj službi. Čin generala dobio je sa 36 godina. Bio je specijalista za rad u Africi, a po izbijanju ratova na Balkanu prebačen je u naš region. Lično je uveo ruske odrede u Republiku Srpsku Krajinu i docnije u Sarajevo.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

f

02.07.2019. 10:10

dosta vise lazi i gluposti, da su hteli uradili bi, "da je ispaljen samo jedan metak", pa sto nisu ispalili jedan metak ?

Lj. Milošević

02.07.2019. 10:16

Шта рећи за овај текст? Могло, требало, чекали смо, да је Србија тражила онда би!!!

Деки

02.07.2019. 12:36

Молим све оне који не познају историјске чињенице, да се уздрже од блаћења руске браће и млаћења празне сламе! Ако вас толико мрзи да читате књиге и да се едукујете, идите до Орашца, обиђите тамошњи музеј и послушајте наратора, ваљда толико можете. Изненадићете се када чујете ко је још тада помогао први србски устанак, који народ је дошао да се бори раме уз раме са Србима. То нећете наћи у брозовим уџбеницима, јер је било строго забрањено! Отворите више очи и уши, крајње је време за истину.

pozdravlja te Karađorđe

04.07.2019. 21:57

@Деки - @deki, pre neki dan sam prošao kroz Bugarsku i na jednoj zaravni na brdu desetak kilometara pre ulaska u Srbiju video da piše ujedinjenje bugara 188_ godine.Ko i im je to omogućio da naprave Veliku Bugarsku na račun Srbije?Pošto poznaješ istoriju voleo bih tvoj stručan rusofilski odgovor?

duka

19.07.2019. 22:39

A kud su trebali da prođu ti silni teretni avioni do Kosova? Preko nekoliko zemalja NATO? Onako kao glineni golubovi. Svašta....