Učesnici pete Parade ponosa, održane danas u Beogradu, pod naslovom "Borba još uvek traje - pridruži se", istakli su da su se okupili da bi izvršili pritisak na državu da obrati pažnju na LGBT zajednicu.

Učesnici parade nosili su parole "Imam pravo da volim koga hoću", "Voli tvoje LGBT prijitelje", "Hoću život dostojan čoveka".

Nedaleko od učesnika parade okupila se manja grupa mlađih ljudi, protestujući s velikim transparentom "Dogodine u Prizrenu".

Učesnici parade prošetali su cetrom Beograda uz obezbeđenje policije sa opremom za razbijanje demonstracija.

Član Organizacionog odbora Parade ponosa Predrag Azdejković je rekao da, pre svega, traže zakonsku regulativu istopolnih partnerstava i da državni službenici budu obučeni da bi bili "tolerantniji" u radu sa LGBT zajednicom.

Po njegovim rečima, to se naročito donosi na lekare i nastavnike.

Azdejković je rekao da su potrebna veća budžetska davanja za rad LGBT organizacija i dodao da je "Vlada za vreme Ane Brnabić smanjila ta davanja".

Po prvi put, kako je istaknuto na skupu, učesnici Parade ponosa prošetali su Knez Mihajlovom, od Pionirskog parka do Studentskog trga, gde se šetnja i završila.

Pre početka šetnje, ministar državne uprave i lokalne samouprave, Branko Ružić, rekao je da je došao "kao ministar, ali i kao građanin".

On je pohvalio organizatore što ukazuju i na probleme osoba sa invaliditetom, što je danas takođe bila tema, i dodao je da važno što su LGBT osobe prepoznale taj problem.

Ružić je istakao da je Skupština Srbije je ove godine usvojila zakon o izmenama i dopunama matičnih knjiga, koji omogućava da transrodne osobe mogu da promene lične podatke u izvodu iz matične knjige rođenjih, kao i u ličnim dokumentima, što je kako je dodao, pomoglo transrodnim osobama.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da je svim akterima bezbednost zagarantovana, i da sa ovakvim skupovima treba nastaviti, "jer ima važnih pitanja LGBT zajednice na koja još nisu dati odgovori".

Ona je današnji dan iskoristila kao priliku da pozove sve građane koji se osećaju diskriminisano, sve koji imaju neki problem, da to prijave, da se ne plaše.

Janković je rekla da ima ljudi koji su skloni govoru mržnje, i protiv njih se treba boriti i dodala da nema selekcije ko je ravnopravan, a ko nije, jer smo svi jednaki.

Major Helena Vuković, jedna od prvih koja je u javnosti u Srbiji govorila o promeni pola, kaže da je usvajanje izmena zakona o matičnim knjigama veliki korak i ističe da je sada dovoljno godinu dana hormonske terapije, bez operacije, kako bi trans osoba mogla da promeni oznaku pola u matičnim knjigama i ličnim dokumentima.

Jedna od organizatora ovogošnje parade, Anđela Čeh, rekla je da je prajd pre svega protest kojim treba da se skrene pažnja probleme LGBT zajednice.

Ona je iznela i zahteve ovogodišnjeg prajda, poput pravnog regulisanja istopolnih partnerstava, sistemske depatologizacije trans identiteta i povecanja dostupnosti hormonske terapije, senzibilizacije zaposlenih u javnim istitucijama za rad sa LGBT osobama i povećanja budzetskih davanja za rad LGBT organizacija.

Na paradi su se vijorile zastave u duginim bojama i transparenti na kojima piše "Hoćemo da se (pravno) vidimo".

Šetnja ove godine ima cilj da skrene pažnju i na probleme autističnih osoba, pa se tim povodom okupljenima obratio Blažo Kumburović, otac autističnog dečaka.

On je apelovao na novinare da autizam ne nazivaju bolešću, te ukazao da Srbija nema nacionalni registar osoba sa autizmom.

Beograd ima dva prajda, pored junskog, u septembru se održava takozvana Parada ponosa koja se održava od 2010. godine.