U SLAVU KOSOVSKIM JUNACIMA: Vidovdan obeležen u Gračanici i na Gazimestanu

D. ZEČEVIĆ

petak, 28. 06. 2019. u 21:28

У СЛАВУ КОСОВСКИМ ЈУНАЦИМА: Видовдан обележен у Грачаници и на Газиместану

Mitropolit Amfilohije sa episkopima

Porta srednjovekovne svetinje bila je prepuna vernika, a oko manastira bio je prisutan veliki broj pripadnika kosovske policije

LITURGIJOM u porti manastira Gračanica, koju je služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije uz sasluženje episkopa Teodosija, vladika Atanasija, Jovana i Joanikija, počelo je obeležavanje Vidovdana na Kosovu i Metohiji. Porta srednjovekovne svetinje bila je prepuna vernika, a oko manastira bio je prisutan veliki broj pripadnika kosovske policije.

Mitropolit Amfilohije rekao je okupljenima da je Vidovdan praznik koji je u znaku Hristovog groba i vaskrsenja. Upravo zato, dodao je, važno je što se sabiramo oko ove svetinje, jer je to povratak istinskom putu.

- Kažu da ste manjina. Nije snaga u broju, nego u Gospodu. Nije pitanje koliko nas je, nego koliko je časnih i čestitih ljudi, poštenih, koji nose časno i čestito svoj krst i žive po svetom Jevanđelju. Ti ne samo što nastavljaju tradiciju i predanje svojih predaka, nego su svedoci i pred moćnicima i silnicima ovog sveta - rekao je mitropolit Amfilohije, poručivši Srbima na KiM da nisu manjina, već najsnažniji narod u Evropi.

Pročitajte još - Vidovdan je utkan u naše nacionalno biće

Posle liturgije kojoj su prisustvovali i lokalni predstavnici Srba, dodeljeno je ordenje "Majka devet Jugovića" majkama sa četvoro, petoro i više dece.

Kolone vozila, od kojih su neka imala i pratnju kosovske policije, uputile su se potom ka Gazimestanu, gde se nalazi spomenik kosovskim junacima, a gde je u 13 sati služen parastos. Na svim prilaznim putevima ovom spomeniku, junacima Kosovskog boja, bio je prisutan značajan broj kosovskih policajaca, dok je sam događaj protekao bez incidenata. Do ovog spomen-obeležja koje datira posle Kosovskog boja, pristiglo je oko 2.000 vernika iz naše zemlje i iz inostranstva.

Milica

U besedi posle parastosa, vladika Atanasije rekao je da je Gazimestan simbol duhovne pobede Srba i da se zato godinama, decenijama i vekovima okupljamo oko tog simbola za pokoj duša stradalim kosovskim junacima, za spasenje ali vaskrsenje svih nas. On je rekao da se vredi boriti za ovu svetu zemlju, da treba obnoviti porušene crkve i ponovio reči vladike Amfilohija da su poraženi oni koji ruše crkve i bore se sa grobovima.

Pročitajte još - VIDOVDAN U KRUŠEVCU: Na stotine vernika u litiji (FOTO)

I MALA MILICA DOŠLA IZ PRIZRENA

NA obeležavanje Vidovdana došla je i mala Milica, jedino srpsko dete u Prizrenu, u pratnji majke Evice. Zabeležen je i jedan simpatičan prizor, koji je izmamio aplauze okupljenih, kada je momak iz okoline Kosovske Kamenice zaprosio devojku iz okoline Gnjilana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije