Povodom obeležavanja međunarodnog Dana Dunava, danas je održana akcija čišćenja dunavskog priobalja na Adi Huji u Beogradu.

U akciji je učestvovao i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan koji je istakao da Dunav koji povezuje čitavu Evropu treba da bude posebno tretiran i da Ministarstvo i civilni sektor posvećuju toj reci posebnu pažnju.

U tom smislu, naveo je da je jedno od glavnih pitanja zaštite reka uspostavljanje sistema za preradu otpadnih voda u celoj zemlji, posebno kada je reč o Dunavu.

PROČITAJTE JOŠ -  KAZNA ZA "EKO HEMIK": Ostaju bez dozvole

Trivan je ukazao da Srbija prerađuje manje od 10 posto otpadnih komunalnih voda, što se mora promeniti.

Kako je rekao, već dve godine radi se na tome, pre svega na izradi projektno tehničke dokumentacije sa lokalnim samoupravama za postrojenja za preradu otpadih voda, a u međuvremenu je u taj posao uloženo više od 450 miliona dinara.

"Uspemo li da sačuvamo Dunav, uspećemo da sačuvamo naš biodiverzitet", podvukao je Trivan i dodao da je Srbija jedno od najbogatijih područja biljnim i životinjskim vrstama na svetu, a Dunav sa pripadajućim prostorom, pored Stare planine, spada u najznačajniji deo "u toj priči".

"Došao je kraj prljavim tehnologijama, samo ukoliko vlasnici kapitala to shvate", zaključio je Trivan, a navodi se u saopštenju resornog Ministarstva.

Proslava Dana Dunava pokrenuta je 2004. godine kako bi se podigla svest o neophodnosti očuvanja jedne od najlepših evropskih reka i njenom značaju za budućnost više od 80 miliona ljudi koji žive u njegovom slivu.

Dan Dunava predstavlja sastavni deo saradnje podunavskih zemalja i proslavlja se u svih 14 zemalja potpisnica Konvencije o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju reke.

Akciju čišćenja dunavskog priobalja na Adi Huji organizovali su preduzeće "Coca Cola HBC Srbija" i ekološka organizacija "Let's do it! World" u Srbiji.