SAOPŠTENjE Kfora o postojanju hemijskog otpada koji se nalazi na više lokacija na KiM, kao i severnije od Jarinja, i da se skladišti u neadekvatnim uslovima, potvrdio je naše sumnje da se u buradima koja su kamionima dopremana do nekadašnje Fabrike za proizvodnju obuće i kože nalaze otrovne hemikalije i da je naš protest bio opravdan. Srećom, ovoga puta, predstavnici međunarodne zajednice ozbiljno su shvatili naš protest - ističu žitelji Goraždevca, metohijske enklave nedaleko od Peći.

Miloš Dimitrijević, predsednik privremenog organa Opštine Peć, ističe da je njihov zahtev da se otpadni materijal ukloni sa područja njihove opštine podržao čak i Gazmend Muhađeri, predsednik Opštine Peć, imenovan u Prištini. I on je svestan, kaže, da su građani bili u pravu i da su hemikalije opasne i po Albance iz susednih sela.

Pročitajte još - Ubijali su nas i pljačkali, a sada nas truju

On podseća da je poslednjih meseca dana dopremljeno više od 150 kamiona i uskladišteno u pogonu nedaleko od crkve.

- Danas smo imali sastanak sa predstavnicima EU iz Prištine, koji su takođe ozbiljno shvatili naš zahtev za izmeštanje opasnih materija. Vest je stigla i do Brisela, zahvaljujući direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću i njegovim saradnicima - kaže Miloš Dimitrijević.

On dodaje da neće stati na protestu, već će tražiti izmeštanje opasnih hemikalija.