Država će se odužiti spasiocima

Jelena ĆOSIN

28. 06. 2019. u 07:12

Држава ће се одужити спасиоцима

Vežba na Bovanskom jezeru

Uspešna vežba u oblasti vanrednih situacija, organizovana na inicijativu ruskog i srpskog predsednika. Vatrogascima i pripadnicima spasilačkih jedinica plate veće za najmanje deset odsto

VATROGASCIMA i pripadnicima spasilačkih jedinica već ove godine biće povećane plate za najmanje 10 odsto, a sledeće možda i više od toga, a država će raditi na poboljšavanju njihovog životnog standarda. Srbija je tokom međunarodne vežbe u oblasti vanrednih situacija mnogo toga mogla da nauči od prijatelja iz Rusije, Kube i ostalih učesnika. Zamoliću zamenika ruskog ministra za vanredne situacije Aleksandra Čuprijana da prenese pozdrave predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i poruku da smo ispunili ono o čemu smo se u poslednja dva navrata dogovarali.

Ovo je na gradskom trgu u Nišu rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na svečanoj ceremoniji kojom je završena trodnevna vežba u oblasti upravljanja posledicama vanrednih situacija "Srbija 2019". Ona je u gradu na Nišavi okupila oko 700 predstavnika spasilačkih jedinica iz Srbije, Rusije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Mađarske, Turske, Kube i Rusko-jermenskog humanitarnog centra. Oni su tokom tri dana pokazali kako se efikasno može reagovati i u najtežim situacijama.

Predsednik Srbije podsetio je da su ruske spasilačke jedinice tokom velikih poplava u Srbiji 2014. godine rizikovale živote svojih članova u Obrenovcu i da je od tada stvorena bratska povezanost ruskih i srpskih spasilačkih jedinica.

- Moramo da pomažemo jedni drugima. Nepogode koje zahvate našu zemlju pogodiće i susednu Makedoniju ili neku drugu susednu zemlju. Moramo se i globalno povezati jer više nismo udaljeni ni od Rusa niti od Kube, da vidimo kako da unapredimo naše jedinice, kako da se bolje opremimo, da popravimo životni standard - kazao je Vučić.

On je istakao da država mora da se oduži ljudima koji spasavaju živote i u najgorim uslovima.

Pročitajte još - VUČIĆ NA ZATVARANjU VEŽBE "SRBIJA 2019": Poboljšavamo životni standard vatrogascima i spasiocima

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je na svečanosti u Nišu da je nemoguće sprečiti prirodne nepogode, ali je potrebno da za njih budemo spremni gradeći bezbedniju zemlju, jer je upravo pravovremeno reagovanje važno za spasavanje života.

- Teško je naći reči da se izrazi zahvalnost ljudima koji spasavaju živote. Biti u službi svog naroda, kao vatrogasac, u Sektoru za vanredne situacije, pomagati da se spasu životi kada je najvažnije, težak je i odgovoran posao. Ne postoji čovek u našoj zemlji koji vam nije iskreno zahvalan na tome što radite - poručio im je Stefanović.

Šef države odao priznanje na uspešno izvedenim zadacima

Svoje veštine i iskustvo tokom vanrednih situacija kao i u otklanjanju posledica elementarnih nepogoda spasioci su prikazali na Bovanskom jezeru, u opštini Aleksinac. Sedam specijalnih timova je tokom trodnevne vežbe u Nišu pokazalo združeni odgovor u cilju otklanjanja posledica razornog zemljotresa i pratećih opasnosti.

Pročitajte još - Stefanović: Pravovremeno reagovanje važno za spasavanje života

INTERES SRBIJE

DRŽAVA ima ozbiljnu politiku i ne rukovodi se time šta se aonim što su interesi Srbije, odgovorio je predsednik Vučić na pitanje o statusu Rusko-srpskog humanitarnog centra (RSHC) u Nišu. - Mi radimo ono što je naš posao i što je najbolje za Srbiju i ne interesuje nas da li se to nekome sviđa ili ne.

SEĆANjE NA MOBILNU BOLNICU

MINISTAR Stefanović i Aleksandar Čuprijan, zamenik ministra za vanredne situacije Ruske Federacije, otkrili su juče ispred prokupačkog Doma dravlja spomen-ploču u znak sećanja na mobilnu bolnicu Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije koja je tu bila stacionirana za vreme NATO agresije 1999. godine. Tom prilikom Stefanović je zahvalio Čuprijanu, ali i našem narodu koji ume da se seti svih onih koji su nam pomagali i da ih ceni.

(D. Z.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Goran S.

28.06.2019. 08:36

Idu izbori idu,zato povećanja plate onima na budzetu,uz obavezu da slikaju glasački listić, pa onda penzionerima do 25.000 dinara povećanje 0d 1,25 odsto a onima koji imaju preko 40 hilj oduzimaj 22 posto da onih 1.300.000 hiljada ostalih penzionera klikću od sreće i govore "vodja je svemoćan"!