PLANIRANO je da plate lekarima i medicinskim sestrama budu povećane za deset odsto - najavio je u sredu predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na svečanosti uručenja ugovora o radu novozaposlenim medicinskim radnicima. Srpsko zdravstvo od srede je bogatije za 102 lekara i 158 medicinskih sestara i tehničara. Na svečanosti u Palati "Srbija" ugovore o radu dobili su najbolji diplomci medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola.

PROČITAJTE I: Lončar: Država osim posla, plaća specijalizaciju i doktorske

Predsednik Vučić poručio je novozaposlenim zdravstvenim radnicima da kada se nađu pred izborom da odu u inostranstvo ili ostanu u zemlji, izaberu Srbiju, jer su upravo oni kao najbolji u svojoj struci i najodgovorniji deo društva.

- Od vas zavisi budućnost našeg zdravstva i vaša je obaveza da ga učinite još boljim - rekao je Aleksandar Vučić. - Država već izdvaja ogromna sredstva za zdravstvo, 20 odsto budžeta, ali ipak planiramo novo povećanje plata lekarima i medicinskim sestrama za najmanje 10 odsto. To možemo da uradimo jer smo sproveli teške ekonomske reforme. Zato, ovu ceremoniju uručenja ugovora o radu najboljim mladim lekarima, sestrama i tehničarima ne smatram jednom od uobičajenih, već jednom od najvažnijih svečanosti koje su dobre i važne za državu, a nemaju veze sa strankama i izborima već samo sa budućnošću Srbije.

Na svečanosti dodele ugovora o radu najboljim mladim lekarima i medicinskim sestrama i tehničarima prisustvovali su i ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar, direktori kliničko-bolničkih centara, kao i dekani medicinskih fakulteta u Srbiji.

Među najboljim mladim lekarima istaknuti su Petar Simić iz Beograda, Jovan Javorac iz Novog Sada, Irfan Đorović iz Novog Pazara, Dejan Mihajlović iz Kosovske Mitrovice, Sandra Dimitrijević iz Kragujevca i Vladana Stoiljković iz Niša.

- Imam 26 godina i na posao sam čekala samo šest meseci, zbog čega sam vrlo zadovoljna i nadam se uspešnoj karijeri - kaže Vladana Stoiljković, koja je diplomirala na Medicinskom fakultetu u Nišu sa ocenom 10, a posao je očekuje u Centru za medicinsko-kliničku biohemiju Kliničkog centra u Nišu.

Njenu koleginicu Sandru Dimitrijević iz Kragujevca koja je medicinski fakultet u ovom gradu završila sa prosečnom ocenom 9,18 očekuje posao u zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici.

- Udala sam se u Kosovskoj Mitrovici i to za lekara anesteziologa i zbog toga sam i ja odlučila da se i profesionalno vežem za ovaj grad - kaže Dimitrijevićeva. - Moje zaposlenje smatram dobrim podstrekom da ostanemo na Kosovu i Metohiji i da tamo nastavimo svoju budućnost i budućnost našeg trogodišnjeg sina.

Najbolji od najboljih među medicinskim sestrama i tehničarima su Nikola Petrović iz Vranja, Aleksandra Ragić iz Beograda i Dragana Ćulibrk iz Novog Sada.

NAJBROJNIJE POJAČANjE U LESKOVCU

OPŠTA bolnica u Leskovcu od srede je bogatija za čak 25 medicinskih sestara i tehničara. Među njima je najveći broj onih koji su u ovoj zdravstvenoj ustanovi prošli praksu tokom školovanja.