Više od 150 đaka iz 13 zemalja na Matematičkom kupu u Beogradu

Tanjug

25. 06. 2019. u 22:15

Више од 150 ђака из 13 земаља на Математичком купу у Бeограду

Foto Tanjug

Međunarodno takmičenje otvorio je pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Pajić koji je izrazio zadovoljstvo što je Beograd domaćin takmičenja u oblastima koje su prepoznate kao važne u 21. veku
U Beogradu je danas otvoren sedmi kup Matematičke gimnazije na kojem će svoje znanje iz oblasti matematike, fizike i informatike pokazati oko 150 učenika iz 13 evropskih zemalja.


Beograd će na međunarodnom takmičenju do 29. juna ugostiti đake iz Belorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Severne Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Rusije, Ujedinjenog Kraljevstva, Nemačke, Slovenije...


Međunarodno takmičenje otvorio je pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Pajić koji je izrazio zadovoljstvo što je Beograd domaćin takmičenja u oblastima koje su prepoznate kao važne u 21. veku.


"Matematička gimnazija je institucija od posebnog nacionalnog značaja. Imamo učenike koji su završili ovu školu, školovanje nastavili u velikim svetskim školama, neki su tamo ostali, a neki se vratili u Srbiju i danas ovde predaju nekim novim đacima", rekao je Pajić.


Izrazio je nadu da će to takmičenje trajati što duže, kao i da će biti prošireno i na druge zemlje van evropskog kontinenta.


Đacima se obratio i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić koji je izrazio zadovoljstvo što je Beograd domaćin takmičenja u kojem učestvuju najbolji učenici Evrope.


"Drago mi je da imamo tako pametnu decu u Beogradu, naročito u Matematičkoj gimnaziji koja je od velikog nacionalnog značaja", rekao je Radojičić.


Takmičarima je poželeo dobru koncentraciju i mnogo strpljenja, kao i da provedu lepo vreme u Beogradu i da se sa pozitivnim utiscima vrate kući.


PROČITAJTE I: Beogradski đaci pokazali šta znaju o saobraćaju


Direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović izrazio je nadu da će takmičenje proći u najboljem redu i da će biti prilika da učenici iz 13 zemalja razmene znanja koja će im biti od koristi za buduće usavršavanje.Održavanje kupa podržali su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije