Spomenik skriva ustaške zločine

J. KERBLER

25. 06. 2019. u 21:37

Споменик скрива усташке злочине

Pobedničko rešenje za budući spomenik Foto Cropix / R. Šuvar

Svetski jevrejski kongres usprotivio se postavljanju memorijala žrtvama holokausta u Zagrebu. Sporno što se nigde ne spominju stradanja Jevreja, Srba i Roma u NDH Ante Pavelića

ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA

SPOMENIK za žrtve Holokausta u Zagrebu, onako kako je zamišljen, samo je pokušaj da se skrene pažnja sa zločina počinjenih u NDH. Namera je da se time pokaže kako su za zločine u Drugom svetskom ratu krivi samo Nemci, a da se amnestira zločinački režim NDH- prokomentarisali su, za "Novosti", u Svetskom jevrejskom kongresu pokušaj da se u Zagrebu podigne spomenik žrtvama Holokausta, nakon što je prošle sedmice to telo poslalo oštro saopštenje.

Pročitajte još - Jedan memorijal, pod kapom vlade

U saradnji sa Jevrejskom opštinom Zagreb, Svetski jevrejski kongres učiniće sve da se spreči projekat koji je u Zagrebu već dobio "zeleno svetlo". U neposrednoj blizini Glavne železničke stanice, trebalo bi da bude postavljen spomenik žrtvama Holokausta, ali bez naznake da se radi o žrtvama koje su nastradale u NDH. Uprava Svetskog jevrejskog kongresa zgrožena je projektom, a optužuju i hrvatsku vlast da pokušava da izmeni istoriju i oslobodi odgovornosti ustaški režim za mnogobrojne zločine počinjene nad Jevrejima, Srbima i Romima.

Pročitajte još - UPOZORENjE HRVATIMA: Lažete o Jasenovcu

Iste tvrdnje dolaze i iz Jevrejske opštine Zagreb, gde kažu da je reč o pokušaju skretanja pažnje sa monstruoznih zločina koje je počinio režim Ante Pavelića. Predlog zagrebačkih Jevreja je bio da se podigne spomenik žrtvama Holokausta iz vremena NDH, tako da se jasno naznači da je reč o žrtvama koje su nastradale u ustaškom režimu, ali to je uprava grada Zagreba odbila.

SVASTIKA U DUBROVNIKU NOVI incident sa kukastim krstom zabeležen je u ponedeljak u Dubrovniku, kada su u obliku svastike složene klupe na fudbalskom terenu lokalnog kluba. U zagorskom gradiću Konjščini početkom avgusta biće završena fontana u obliku slova U. Meštani kažu da je to "u inat komunjarama".ustaškim simbolima.

Na mala vrata su tako pokušali da proguraju spomenik, rad akademskog vajara Dalibora Stošića i arhitekte Krešimira Rogine, koji je dobio prvu nagradu na konkursu, a u obrazloženju odluke se ne spominje NDH.

Rada Borić, poslanica Gradske skupštine, nije podržala taj predlog.

Zagreb priprema otvaranje Centra za toleranciju i Muzeja tolerancije, a posle oštrih kritika Svetskog jevrejskog kongresa, tamo bi bio postavljen spomenik žrtvama iz vremena NDH.

- Bez obzira na sve te planove, treba u Hrvatskoj jasno reći da je ustaški režim bio deo tog istog poretka koji je sprovodio Holokaust, pa upravo tu, u Zagrebu, u vagone trpao Jevreje, Srbe i Rome i odvodio ih u smrt u logor u Jasenovcu - kaže Vesna Nađ, poslanica Gradske skupštine Zagreba.

STEJT DEPARTMENT: RASTE NETRPELjIVOST

VERSKA netolerancija u Hrvatskoj je u porastu, posebno na internetu, kao i upotreba proustaških grafita, objavio je Stejt department u svom godišnjem izveštaju o verskim slobodama. Navodi se i da su jevrejska i srpska manjinska zajednica i ove godine, treću godinu zaredom, komemoraciju u Jasenovcu održale mimo državne, nezadovoljne odnosom države prema veličanju ustaštva i ustaškim simbolima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Ratko

25.06.2019. 22:35

Istina uvek nadje put Taj zlocin ce uvek da prati hrvate. Na kraju ce da ih unisti

nikola vlahović

25.06.2019. 23:39

Amerika je na evropskom tlu (prostor bivše Jugoslavije) stvorila fašističku, islamsku i terorističku državu. Zašto se onda čuditi takvom odnosu Hrvata i Hratske. Svaki komentar je suvišan.