Nađeni protokoli nestalih beba

V. C. S. - J. Ć.

petak, 21. 06. 2019. u 12:13

Нађени протоколи несталих беба

K. C. Niš

U KC Niš formirana komisija koja će se baviti dokumentacijom dece čija sudbina nije razjašnjena. Papiri se odnose na mališane za koje roditelji smatraju da su im ukradeni

NA desetine kutija s medicinskom dokumentacijom vezanom za sudbinu beba koje se vode kao umrle, a za koje roditelji smatraju da su nestale, nađeno je u Kliničkom centru Niš. Snimak sa kutijama i razgovorom koji su član državne Komisije za nestale bebe Radiša Pavlović i predstavnici Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama" imali sa čelnicima niške bolnice, u sredu po podne, našao se na internetu.

Pročitajte još:LEKARI DETE ODMAH PROGLASILI MRTVIM: Našli dokaze da je beba ukradena

Pustio ga je lično Pavlović, kako kaže, kao zalogu da neće biti prekršene stavke sklopljenog dogovora. A na sastanku je dogovoreno da 1. jula startuje sa radom komisija, koju čine predstavnici ove zdravstvene ustanove i udruženja, sa zadatkom da izvrši uvid u kutije, popiše ih i istraži da li neka dokumenata nedostaju. A Pavlović tvrdi da nedostaju, i da su, kao i ove kutije, bili sklonjeni u nekadašnju Kliniku za plućne bolesti u Knez Selu.

- Reč je o dokumentaciji koju su roditelji koji sumnjaju da su im bebe nestale dugo tražili na uvid u Kliničkom centru, ali im je govoreno da je nestala i uništena u vreme bombardovanja. Međutim, došli smo do saznanja da su sklonjena u Knez Selo, i sada se to pokazalo kao tačno. To je samo deo dokumentacije. Verujemo da je ima još, što će utvrditi Komisija - kaže Pavlović za "Novosti".

On dodaje da su medicinski protokoli, dečje liste i istorije bolesti svojevremeno namerno sklonjeni da bi se omele istrage o sudbini beba.

Pročitajte još: RODITELjI UKRADENIH BEBA: Objaviće imena sumnjivih lekara i babica

U niškom Kliničkom centru potvrdili su formiranje nove komisije, ali i demantovali tvrdnje da je bilo ko od zaposlenih skrivao ili sklanjao medicinsku dokumentaciju. Kažu, ona je donedavno bila naprosto uskladištena u Knez Selu.

Dokumentacija nađena u Knez Selu

- Komisija će imati zadatak da od 1. jula, u skladu sa Zakonom o pravima pacijenata, iz objedinjene arhive medicinske dokumentacije omogući uvid ili dostavi fotokopiju te dokumentacije isključivo subjektima koji podnesu takav zahtev, a kojima to Zakon o pravima pacijenata dozvoljava - ističu u KC.

ARHIVA ČUVANA SVE VREME

POSLE preseljenja klinika iz Knez Sela, preneta je i medicinska dokumentacija, koju po zakonu svaka zdravstvena ustanova mora da čuva. Krajem decembra 2018. formirana je komisija, sastavljena od zaposlenih u Kliničkom centru, sa zadatkom da pregleda arhivu iz Knez Sela, sortira je, objedini i uskladišti u KC Niš - ističu u KC.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije