SEDMOCEVNI lanser nevođenih raketa S-8 i mitraljez kalibra 12,7 milimetara - naoružanje rođeno u Vojnotehničkom institutu u Žarkovu - glavni su "začin" helikoptera "erbas H145M", koji će za svega nedelju dana biti i zvanično predat Vojsci Srbije.

Upravo ovom letelicom, kompletiranom, ofarbanom i sa iscrtanim srpskim oznakama, veliki "Erbas" pohvalio se na čuvenom vazduhoplovnom sajmu Burže u Francuskoj. Ukoliko se spajanje srpskog naoružanja i ovog helikoptera pokaže uspešnim, čuveni francusko-nemački proizvođač letelica uvrstiće ga u svoju prodajnu ponudu.

Montaža domaćeg naoružanja po želji korisnika, u ovom slučaju našeg Ratnog vazduhoplovstva i helikopterske jednice MUP - smatra se velikim uspehom srpske namenske industrije. Jer proizvođači savremene borbene tehnike nerado ustupaju svoje proizvode za eksperimentisanje sa tipovima naoružanja i opreme van njihove ponude. Kvalitet domaćeg naoružanja i integracije, međutim, bile su dovoljna preporuka da "Erbas" na Burže pošalje jedan od srpskih helikoptera H145M.

PROČITAJTE I: Erbas najavio novi avion dugog dometa "A321 XLR"

Ovu letelicu na čuvenom pariskom aero-sajmu danas će, kako je najavljeno, pogledati i premijerka Ana Brnabić.

Projekat nabavke "Erbasovih" helikoptera jedan je od najvažnijih i najbolje realizovanih poslova opremanja vojnom tehnikom domaćih oružanih i snaga bezbednosti. Do kraja ove godine biće isporučeni gotovo svi primerci.

Priliku da se detaljnije upozna sa letelicom koja će već za koji dan pojačati domaće Ratno vazduhoplovstvo, na Buržeu imao je urednik vazduhoplovnog portala "Tango siks" Petar Vojninović. On, za "Novosti", ističe da ovaj tip helikoptera može da ima različitu namenu i da će njegovim prijemom Vojska Srbije napraviti krupan tehnološki skok.

- Ovim letelicama VS i MUP pokriće lepezu ratnih i mirnodopskih zadataka - od borbenih, spasilačkih, do misija medicinskog transporta - objašnjava Vojinović. - Posebno važna činjenica je integracija domaćeg naoružanja. Završeno je testiranje kontejnera sa mitraljezom i sedmocevnih lansera ruskih raketnih zrna S-8. "Erbas" je izveo ispitivanja sa naoružanjem koje je uključivalo mitraljeze, topove, nevođena i vođena raketna zrna, a najviši nivo podrazumevaće vođene raketa vazduh-zemlja i vazduh-vazduh.


PLAN ISPORUKE

PRIMOPREDAJA "Erbasove" letelice dogovorena je za 25. jun u Beogradu, kada je zakazano i otvaranje domaćeg Sajma naoružanja i vojne opreme "Partner 2019". Dva policijska helikoptera biće isporučena do sredine jula, a uslediće isporuke vojnih vazduhoplova. Sve letelice biće u Srbiji do kraja godine, s tim što postoji mogućnost i da poslednja dva helikoptera stignu početkom 2020.