Agresori su dužni da plate odštetu

D. Alihodžić

sreda, 19. 06. 2019. u 11:18

Aгресори су дужни да плате одштету

General Božidar Delić i Dominiko Leđero

U Nišu počeo Međunarodni simpozijum "Posledice osiromašenog uranijuma u agresiji na SRJ 1999. godine"

- RUSIJA je naučila lekcije iz 1999. godine i ako bi se sada desila slična pretnja Srbiji ne biste ostali sami protiv celog sveta, jer bi Rusija bila sa vama - izjavila je akademik prof. dr Jelena Guskova na otvaranju drugog Međunarodnog simpozijuma "Posledice osiromašenog uranijuma u agresiji na SR Jugoslaviju. 1999. godine" koji se organizuje u Nišu i Vranju. Organizator simpozijuma je niški advokat Srđan Aleksić koji priprema tužbu protiv zemalja koje su bombardovale jug Srbije tokom NATO agresije.

- Rusija je promenila spoljnu politiku, stala na noge, postala je jaka i ona dobro sada zna ko je njen najbolji prijatelj i sada je možda i jedina u svetu koja brani istinu o Srbiji. Bez obzira na to što je prošlo 20 godina, naša obaveza je da naučno na svim poljima dokažemo da je Srbiji naneta šteta - kaže ruska naučnica koja je objavila nekoliko knjiga o dešavanjima na Balkanu krajem 20. veka. Ona je pohvalila Srbiju i njeno rukovodstvo što su na veličanstven način obeležili dve decenije od NATO agresije.

Advokat Srđan Aleksić podseća da je moto skupa koji okuplja veliki broj evropskih i svetskih stručnjaka "Istinom do pravde".

- Zahtevamo od zemalja članica NATO-a da pre svega očiste zagađenu teritoriju, da leče naše građane, jer imaju bolje uslove i klinike, i da plate štetu porodicama preminulih, onako kako radi italijanska vlada koja plaća svojim vojnicima. Na ovom skupu govoriće i gospodin Tatalja, advokat koji ima preko 80 pravosnažnih presuda, i koji je u ovom domenu promenio pravni sistem u Italiji. On je profesor prava i advokat. Želi da nam pomogne svojom sudskom praksom i da učestvuje u podnošenju naših tužbi. Imamo pravo na zaštitu kao i italijanski građani. Nismo mi u Srbiji građani drugog reda. Agresori su izvršili zločin nad našim narodom i dužni su da nam plate odštetu. Mi se bavimo građanskom pravnom odgovornošću, ne krivičnom - kaže Aleksić.

Jelena Guskova

PROČITAJTE I: SEĆANjE NA HEROJSKA DELA: Akademija povodom 20 godina od bitke na Košarama; Vučić: Veterani su najbolji deo nas

Tokom skupa promovisana je i knjiga "Uranijumski vojnici" bivšeg italijanskog vojnog pilota Domenika Leđera. Godinama se bori da dokaže istinu o katastrofalnim posledicama osiromašenog uranijuma po zdravlje, pre svega italijanskih vojnika koji su učestvovali u svetskim misijama.

- Prošlo je tri godine od kada sam napisao knjigu "Uranijumski vojnici". Ali, ona je uvek aktuelna. Jedina stvar koja se menja je broj umrlih i broj obolelih. Ja se iskreno nadam da nikada više neću pisati takve knjige. Nemamo dovoljno papira da napišemo koliki je broj umrlih. Trudimo se da napišemo jednu stranicu slobode i mira. Mislim da je jako bitno i da moramo da uradimo sve i svi zajedno da istina o posledicama osiromašenog uranijuma izađe na videlo. Završeno je to etiketiranje "Evropa, NATO, Varšavski pakt". Potrebni su ljudi i da zabeležena priča sama po sebi govori o dejstvu osiromašenog uranijuma - kaže Leđero.


VIŠE URANIJUMA NEGO NA HIROŠIMU

- TE 1999. godine izvršen je genocid nad Srbijom bacanjem osiromašenog uranijuma kada je ovim smrtonosnim oružjem gađano pet lokacija na jugu Srbije, četiri sela i Vranje, odnosno planina Pljačkovica iznad Vranja. Ove granate već 20 godina korodiraju i polako ispuštaju osiromašeni uranijum u podzemne vode jer su metar do dva ukopane u zemlji. Oko dve tone osiromašenog uranijuma bačeno je na jug Srbije, a ukupno u dejstvima NATO na ovim prostorima 15 tona. To je hiljadu puta više nego što su dve atomske bombe bačene u Japanu na Hirošimu i Nagasaki - kaže Aleksić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Branko

19.06.2019. 14:35

A vreme polu-raspada osiromašenog uranijuma je 4,468 milijarde godina (vreme za koje se raspadne polovina početnog broja jezgara) , znači do kraja ljudske civilizacije ostaje osiromašeni uranijum u Srbiji. Poklon od naših prijatelja za sva vremena.