NAŠA zemlja pokrenuće na sednici Saveta bezbednosti, 17. jula, ponovo inicijativu da osobe iz Srbije koje su osuđene pred Haškim tribunalom, a nalaze se na odsluženju kazne u drugim zemljama, robiju izdržavaju ovde. Ovo je za "Novosti" potvrdila ministarka pravde Nela Kuburović, koja će se na sednici obratiti u ime naše zemlje.

- Od trenutka donošenja odluke da u državama bivše Jugoslavije nema uslova za izdržavanje kazne prošlo je 25 godina i od tada smo postigli veliki napredak kada je reč o sistemu za izdržavanje krivičnih sankcija. Ako od pojedinih zemalja dobijamo zahteve da osobe srpskog porekla, koje izdržavaju kaznu u njihovim zatvorima, budu prebačene ovde, pošto ispunjavamo uslove, ne znam zašto se to ne bi moglo primeniti i na haške osuđenike - kaže Kuburovićeva.

Prema rečima ministarke, osim pritužbi osuđenih na tretman u Estoniji, do sada nije bilo primedaba naših zatvorenika iz drugih zemalja.

- Pokušavali smo da utičemo na poboljšanje uslova preko estonskog Ministarstva pravde, ali se, nažalost, ni posle naše intervencije ništa nije promenilo - dodaje Kuburovićeva.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, Estonci prave ozbiljne probleme kad god naši predstavnici razgovaraju sa njima o uslovima boravka Milana Martića, Dragomira Miloševića i Milana Lukića u zatvoru ili kada se obrate sudu u Hagu sa konkretnim zamerkama. Oni to shvataju kao napad na njihov kazneni sistem i brane se tako što negiraju probleme. Na kraju se to prelomi preko leđa srpskih zatvorenika, koji onda budu pod još većom torturom i nemilošću zatvorske uprave u Tartuu.

Pročitajte još - Srbi robijaju širom sveta

Advokat Milana Martića Predrag Milovančević kaže, za "Novosti", da svaka svaka država je obavezna da vodi računa o ljudskim pravima svojih državljana, pa i kada su u zatvoru.

Milan Lukić / Dragomir Milošević


- Martić i Dragomir Milošević godinama su u tom zatvoru, a nisu napravili nijedan incident - dodaje Milovančević.

Branioci sve trojice zatvorenika su proteklih godina više puta tražili njihovo premeštanje u zatvor u nekoj drugoj zemlji, ali iz suda u Hagu je braniocima odgovarano da su u Estoniji takva zatvorska pravila ili da navedeni problemi nisu dovoljni za prebacivanje u drugu zemlju.

Kako su "Novosti" ranije pisale, odnos zatvorske uprave prema srpskim zatvorenicima u Tartuu je vrlo bahat i surov. Imaju izuzetno lošu zdravstvenu zaštitu. Martić je dugogodišnji dijabetičar, a leči ga lekar opšte prakse. Nikada nikakve temeljnije analize nisu rađene, iako su svi Srbi ljudi u godinama. Kod lekara ih vode vezane i u kavezu, dok ih pregledaju vezane su im ruke i noge. Pošto ne znaju estonski jezik, ne mogu da kažu doktoru kakve probleme imaju, a prevodioca nemaju.

Haškim zatvorenicima u Estoniji ne dozvoljavaju ni da rade, a obavezni su da plaćaju struju, hranu i sredstva za higijenu. Ne mogu da gledaju televiziju, ukinuti su im srpski satelitski kanali, nije im dozvoljeno da im se iz Srbije pošalje paket. Potpuno su izolovani.

Pročitajte još - Oko 2.000 Srba lane završilo u zatvorima širom sveta!

Za svaki nesporazum šalju ih za kaznu u samicu. Tortura ide do te mere da Estoncima, koji ne vole Ruse, smeta čak i to što srpski jezik, kojim trojica zatvorenika pričaju, liči na ruski, pa se i zbog toga prema njima neprijateljski odnose.

ŠEŠELj: OČAJNI USLOVI

DA su uslovi u zatvoru u Tartuu katastrofalni potvrđuje i lider radikala Vojislav Šešelj, kojeg iz tog gulaga Martić i Lukić ponekad pozovu.

- Uslovi su im očajni, ne poštuju se nikakvi međunarodni standardi - kaže nam Šešelj. - Oni su tamo potpuno obespravljeni. Ja sam to prenosio ministarki pravde, ona je i reagovala, ali se ništa nije promenilo.