SEĆANjE NA HEROJSKA DELA: Akademija povodom 20 godina od bitke na Košarama; Vučić: Veterani su najbolji deo nas

Tanjug

14. 06. 2019. u 20:33

СЕЋАЊЕ НА ХЕРОЈСКА ДЕЛА: Академија поводом 20 година од битке на Кошарама; Вучић: Ветерани су најбољи део нас

Foto: Tanjug

U Sava centru u Beogradu priređena je u petak uveče svečana Akademija povodom obeležavanja 20. godišnjice bitke na Košarama
U Sava centru u Beogradu priređena je u petak uveče svečana Akademija povodom obeležavanja 20. godišnjice bitke na Košarama, kojoj, pored boraca - učesnika te bitke, članova njihovih porodica, porodica stradalih, prisustvuje državni vrh, sa predsednikom Aleksandrom Vučićevom na čelu.


Akademiji, povodom bitke koja je trajala od 9. aprila do 14. juna 1999. godine, prisustvuju tako i premijerka Ana Brnabić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri Aleksandar Vulin, Zoran Lončar, Zoran Đorđević i Siniša Mali, kao i načelnik Generalštaba vojske Milan Mojsilović i druge zvanice.


U sali su u jednom delu ostavljene prazne stolice, sa imenima i prezimenima poginulih u bici na Košarama.


Dolazak predsednika Vučića propraćen je iz publike uzvicima "Aco, Srbine" i aplauzom, a svečanost je počela intoniranjem himne Bože pravde.


Na akademiji se obraćaju učesnici tih borbi, a, na kraju će se, kako je planirano, obratiti i predsednik Vučić.

PROČITAJTE JOŠ: Košare simbol junačke odbrane od NATO sile


Bitka na Košarama je jedna od najtežih u novijoj istoriji, u kojoj je 108 pripadnika Vojske Jugoslavije poginulo braneći državnu granicu od albanskih snaga, među kojima 50 mladića na odsluženju vojnog roka.


Bitka se vodila oko granicnog prelaza Rasa Košares, na granici Jugoslavije i Albanije, a cilj napada bila je da se presecanjem komunikacije izmedu jedinica Vojske Jugoslavije (VJ) u Đakovici i Prizrenu, omogući kopnena invazija na Kosovo i ovladavanje prostorom Metohije.S jedne strane, u borbama su ucestvovali delovi 125. i 549. motorizovane brigade VJ, elementi 63. i 72. specijalne brigade, kao i grupa stranih dobrovoljaca među kojima je najviše bilo Rusa.


S albanske strane ucestvovali su pripadnici OVK, regularne albanske vojske, Legije stranaca i NATO avijacija, čiji su avioni svakodnevno bombardovali položaje VJ i otežavali dopremanje hrane, municije i pojacanja.


Borba je počela 9. aprila 1999. godine.


Vojska SRJ je uspela da spreči snage OVK koje su krenule u kopnenu ofanzivu preko Prokletija i Košara.


PROČITAJTE JOŠ: NEVEROVATNA PRIČA SA KOŠARA: Vojničke seni na mrtvoj straži


Ta bitka je zajedno sa onom na Paštriku, koja je usledila nakon 78 dana, zaustavila NATO pohod na SRJ, ali i prodor albanskih snaga, a za taj veliki uspeh, zaslužni su obicni vojnici, borci i starešine taktickih jedinica.


Na Košarama je stradao i 21 oficir i podoficir, 50 mladića na odsluženju vojnog roka, 13 vojnih obveznika i 24 dobrovoljca. Ranjeno ih je 256 i svi su oni danas ratni i vojni invalidi.


Oko 1.500 pripadnika vojske SRJ suprotstavilo se nadmoćnijoj formaciji teroristicke vojske Kosova, koja je bila pod komandom NATO oficira u njihovom prvom ešalonu bile su dve brigade od 6. 000 ljudi.


Drugi ešalon činila je "atlantska brigada" dobrovoljaca iz zapadnih zemalja, a rezervu zelene beretke, marinci, pripadnici Legije stranca. Imali su apače, oklopni bataljon, artiljerijsku raktetnu diviziju, bacače raketa…VUČIĆ: VETERANI SU NAJBOLjI DEO NAS


Pristunima se obratio i predsednik Srbije Aleksadar Vučić koji je rekao da je dugo i pažljivo pisao ovaj govor.


- Nismo mi samo šaputali, već krili šta se dešavalo. Krili ne bi li se dodvorili onima koji su ubijali naš narod. Nedavne, mogao sam sam da osetim vrstu prezira prema ljudima koji su zajedno sa nama koračali u Nišu na velikoj vojnoj parade, kada su se prvi put u 20 godina pojavili naši borci. Možda je to bio prvi put, ali biće sledećeg puta. Ti veterani su zadužili našu zemlju! Vi ste najbolji deo nas, mi se vas ne stidimo – poručio je predsdnik Vučić.


JUNACI SA KOŠARA NISU I NE SMEJU BITI ZABORAVLjENI


Nije mrtav borac onaj koji je poginuo, nego onaj ko je zaboravljen, a junaci sa Košara nisu i ne smeju biti zaboravljeni - u toj poruci Vladimira Iviciha, jednog od preživelih boraca bitke na Košarama, večeras, na Akademiji u Beogradu, u sećanje na njegove saborce, žive i poginule, sažete su emocije sa kojima je obeleženo 20. godina od jedne od najtežih bitaka u novijoj istoriji.


Svedočenjima preživelih, citatima iz pisama nekih od 108 poginulih pripadnika Vojske Jugoslavije, koji su životom branili državnu granicu od albanskih snaga tokom NATO agresije, kao i dramsko-dokumentarnim izvođenjem predstavljen je sav užas kroz koji su prolazili vojnici, borci, ostavljeni na najtežem mestu, gotovo odsečeni od sveta, a pod stalnim napadima terorističkih grupa, albanske vojske i NATO avijacije.


Tako je publika, citiranjem njihovih pisama porodici, mogla da se osvedoči o njihovu hrabrost, solidarnost, drugarstvo, uz i uprkos svakodnevnim žrtvama.


Podsetili su kako su vojnici provodili vojničke dane, šta su osećali i šta ih je mučilo, radosti i brige - porodica, otrgnutost od mladosti, škola, devojke, njihova hrabrost...


U jednom delu pročitano je pismo upućeno porodici kapetana, koji je žrtvovao svoj život da bi spasio svoje vojnike.


"Ovim pismom mi vojnica sa Košara, želimo da vas izvestimo o smrti našeg kapetana koji se časno borio u akciji zauzimanja neprijateljskog položaja. Pokušao je da izvuče ranenje vojnike upkros neprijateljskim snajperima. Morao je da se pridigne da bi ih izvukao i tako svoj život izložio opasnosti. Pre nego što je poginuo, rekao je da se ne sme odustati od akcije bez obzira na žrtve... Uspešno smo se stacionirali na granici, a naš kapetan će zauvek ostati u vašim srcima. Živela Srbija, do konačne pobede".


Vladimir Ivić, tada 20-togodišnji pripadnik 5. bataljona Vojne policije prisetio se tih dana 1999. godine, kada je sa jedinicom krenuo ka rejonu Košare, prema karauli.


"Graničarima je laknulo kada su nas videli, a jedini oslonac su nam bili obučenost i znanje na nepoznatom terenu. Svi smo bili kao jedan, iako zasuti kišom granata i metaka, hrabro smo držali položaj, ne dajući neprijatelju da napreduje", rekao je Ivić svedočeći o uzasu kroz koji su prošli.


Noću su im, kaže, neprijatelji bili i magla, glad i zima, a vojnici su, često mokri do gole kože, pravili krevete od granja i približavali se jedan drugom da se zagreju.


Vladalo je drugarstvo, a nekad je i po njih 15 delilo jednu konzervu mesnog nareska.

"Napad je počeo u zoru, trajao ceo dan. Nedostaje municije, ali ne posustajemo... Iako neiskusni, nema panike, junački se borimo", priča Ivić.


Tokom bitke ginule su hrabre starešine, među kojima i komandir negove jedinice.


"Na Đurđevdan nas zasipaju granatama toliko precizno, da je svaki put neko bio ranjen.. Gubimo starešine, ginu momci ... skoro da nema nikoga ko nije ranjen, oni koji su manje ranjeni izlače druge", prisetio se Ivić.


Kasnije su, kaže, saznali da su neprijateljima naneli veće gubitke nego što su oni naneli vojsci naše zemlje i da su zaustavili da neprijatelji pređu na teritoriju Srbije.


"Neki od boraca ostali su da zauvek brane karaulu. Nikada ih nećemo zaboraviti".


Komandant borbene grupe 63. padobranske brigade Vidoje Kovačević rekao je da je bitka na Košarama vremenom postala simbol hrabrosti i odlučnosti u odbrani otadžbine i naroda.


Dolazak u rejon Košara dao je veliku moralnu i psihološku podršku građanima i pripadnicima jedinica koje su se tu nalazile, rekao je Kovačević.


Bitka na Košarama koja se vodila na surovom terenu, u teškim vremenskim uslovima i protiv brojnijeg i tehnički opremljenijeg neprijatelja je praktičan primer NJegoševih reči da "boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka", jer su pripadnici vojske svakodnevno, nadljudskim naporima uspeli da spreče šiptarske terorističke snage.


"Košare su primer kako vojničko umeće, snaga, volja, želja, jedinstvo, ali iznad svega moral, mogu da nađačaju nadmoćnijeg neprijatelja. Ona ni u kom smislu ne predstavlja vojnički poraz, već su se jedinicke vojske povukle posle Kumanovskog sporazuma", rekao je Kovačević.


Dodao je da je veteranima drago što država u poslednjih nekoliko godina neguje sećanje na bitku i ceni žrtvu koju su borci podneli.


U jednom od pisama jedan učesnik bitke na Košarama piše:


"Dragi tata, pre par dana smo stigli na Karaulu, ali nikako nisam stigao da vam se javim. Čitavu noć smo putovali i pred svitanje stigli. Imali smo slobodno jutro i onda postrojavanje i sve redom. Nadam se da si ponosan na mene. Nalazimo se na karauli Košare na granici sa Albanijom i nema nas mnogo... Reci majci da se ništa ne brine, znam da se plaši i svaki dan moli Bogu za mene".


Kaže da ima društvo iz čitave zemlje i da svi dele istu sudbinu.


"Prvi do mene je neki momak iz Prijepolja zbog koga svako jutro ustajem bez budilnika, jer se svako jutro moli Bogu za nas. Kaži majci da nije jedina koja se moli za mene. Ako Bog postoji, pa valjda je čuo sve te naše molitve. Toliko sam ponosan što sam okružen ovim hrabrim momcima da često u šali kažem da za ovu zemlju vredi poginuti, kad ima ovakve sinove!".


Drugi borac se u pismu obraća drugu tri godine kasnije, kada je napokon video more, što mu je dok je bio na Košarama bio jedino na šta je mogao da skrene misli.


Priča mu kako ga roditelji nisu prepoznali kada se vratio, da je majka plakala, otac i brat grlili, da je tek posle šet meseci kasnije počeo da misli o drugovima.


"Kad sam se vratio i kada sam se naspavo video sam da majka pije lekove, mislili su da sam poginuo, devojka me ostavila, kaže čudan sam. Kome da objašnjavam šta smo mi tamo prošli. Gledam stavri u svojoj sobi , to više nisu moje stvari i ništa nije kao što je bilo".


Kaže da ima i drugih teže ranjenih koji sada primaju pomoć od države.


"Ako naš narod ne zna šta smo prošli, ovi iz vrha to moraju da znaju. Ja neću tražiti ništa dok sam živ.... Izgleda da smo svoje odslužili i da nam sada sledi ono što uvek sledi u Srbiji - zaborav, a ne tražimo puno - samo da se poštuje ono što smo učinili", kaže on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (58)

Milojko

14.06.2019. 20:45

Ko se ne seća ovog događaja a ima dovoljan broj godina onda je poslednji trenutak da se seti svoje prošlosti i neprekidne borbe za opstanak Srba na prostoru Kosova i Metohije.

Dragana

14.06.2019. 20:52

Bilo je i 10 godina od te herojske bitke, ali izdajnicka vlast to nije zelela da obelezi.

Aleksandar

14.06.2019. 20:57

Ovakva obelezavanja su neophodna da mlade generacije znaju i pamte one koji su odbranili nasu slobodu.

Serbinator

14.06.2019. 21:21

Veliki heroji sa Košara, nikad ih nećemo zaboraviti i uvek ih treba na ovakav način slaviti.

Ivan

14.06.2019. 21:37

@Serbinator - MI treba da nastavimo tamo gde su oni sputani. Danas u svetu po nas duvaju mnogo povoljniji vetrovi i mi treba da se spremimo da na jedrima toga vratimo ono što nam je kukavički nato od 19 članica pokušao da otme.

Bonaparta

14.06.2019. 21:31

Predlazem g-dinu Vučiću da svakog od ovih predivnih ljudi i junaka odlikuje ordenom narodnog heroja na čelu sa svim njihovim starešinama Pavkovićem, Lazarevićem kao i svim ostalim starešinama.

Marija

14.06.2019. 21:37

Slava herojima, vreme je da se ioni koji su zaboravljeni i koji su od 2000 godine degradirani i unisteni .

Aco

14.06.2019. 21:53

Hvala ti Boze da se neko posle 20 godina sjeti heroja.Valjda ce dobiti i zasluzene penzije i bolja lecenja.

Ruzica

14.06.2019. 21:59

Ne ponovilo se..Ljudiski zivoti su izgubljeni i to nikakve pocasti ne mogu da nadomeste.

Ana

14.06.2019. 22:00

Kakvi heroji???Jadni,neduzni narod koji je zivot dao za otadzbinu a tolike se godine cutalo o tome.

Иван ГМ

14.06.2019. 22:20

И шта кажете,јел' треба после свега да се разграничавамо на Ибру или је разграничење на Кошарама?

Dačo

14.06.2019. 22:21

Увјек ми опраштамо,зато је и Србија толко Народа и примила,и јопе неволимо Своје,морбда нам у рану нешто стављају па изгубимо мозак,и прошлост од чега морамо нешта научити,дали у породици или међу добрим и часним Људима

Nale

14.06.2019. 22:28

Snaga i junastvo,kao i stradanje heroja sa Kosara,vekovima ce se prepricavati i nikada nece biti zaboravljeni.

Vanja

14.06.2019. 22:54

Nikada necemo zaboraviti nase ljude koji su polozili svoje zivote braneci svoju zemlju.

Dexter

14.06.2019. 23:17

Ti golobradi decaci dali su ono jedino sto su imali za svoju zemlju, svoje zivote.

Tresimesi1

14.06.2019. 23:40

Ovoga su se izdajnici zemlje stideli i sećanja su bledela.Nikada više ne smemo sebi da dozvolimo da se zaboravi hrabrost bez koje istorija Srbije ne bi bila ista.Slava im.

Dada

15.06.2019. 00:15

Heroji rata koje nikada nećemo zaboraviti, oni su dali sve svoje da bi mi danas živeli u miru.

Мр Радомир Шћепановић

15.06.2019. 05:08

Шта кажу демократе, које су испоручиваче ратнике Хашкој инквизицији?

Dado 7911

15.06.2019. 06:05

Večna slava herojima Košara i svima koji su položili živote na braniku otađžbine. Junaci nikada neće pasti u zaborav Srbija je dužna da čuva sećanje na njih!

Masa

15.06.2019. 06:24

Jako teška bitka je to bila,Nasi junaci su pokazali sta prava borba za svoj narod i zemlju,vecna im slava.

Hana

15.06.2019. 06:54

20 godina od junačke bitke u kojoj je naša mladost branila i odbranila našu zemlju.

elvira

15.06.2019. 07:24

Hvala Akademiji juce su zaista na vrlo autentican nacin uspeli da docaraju kako je bilo pre dvadeset godina, emotivno, svaka im cast. Mnogi su se rasplakali.

Nikoletka

15.06.2019. 07:26

Zahvaljujuci predsedniku vratili smo secanje na heroje sa Kosara.Dosta je bilo nepromisljenih odluka u nasoj istoriji,mislimo na narod i ne zaboravljamo proslost.

Teodora

15.06.2019. 09:08

Nasi junaci su iugubili zivote za svoju otadzbinu, nikada ih necemo zaboravoti .