Otimaju hramove, a krive Beograd

S. J. MATIĆ - V. KADIĆ

petak, 14. 06. 2019. u 09:00

Отимају храмове, а криве Београд
Plan vlasti u Crnoj Gori da usvajanjem spornog propisa oduzme imovinu srpskoj crkvi izazvao je tenzije između dve države. Vučić: Kao komšija i prijatelj, zamolio sam ih da još jednom razmotre inicijativu o izmeni zakona

NAMERA vlasti u Crnoj Gori da oduzme imovinu Srpske pravoslavne crkve i svete hramove dodeli nepostojećoj Crnogorskoj crkvi izazvala je tenzije na relaciji između Beograda i Podgorice.

Na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića vlastima ili većini u crnogorskom parlamentu da ne podrže takav predloženi zakon kojim bi SPC u Crnoj Gori ostala bez svojih svetinja, ekspresno je stigao negativan odgovor Vlade Crne Gore, uz optužbe da im se Vučić meša u unutrašnja pitanja:

- Zahvaljujemo predsedniku Vučiću na savetima, ali ga podsećamo da je Crna Gora suverena država koja samostalno kreira svoj zakonodavni okvir vodeći računa o interesu svakog pojedinca i zajednice u celini. Mi nemamo, niti ćemo imati, ambicije da utičemo na zakonodavnu aktivnost države Srbije, niti ćemo dozvoliti bilo kome, pa ni Srbiji, da utiče na naše odluke.


PROČITAJTE JOŠ - Amfilohije: Đukanović je ateista koji stvara crkvu


Predsednik Srbije kazao je da je iznenađen tom reakcijom, jer se ni na koji način nije mešao u njihove unutrašnje stvari:

- Nisam ih savetovao, kako tvrde. Samo sam zamolio kao komšija i prijatelj da još jednom razmotre tu inicijativu, jer su u pitanju interesi srpskog naroda i srpske crkve. Nikada nisam imao problem kada su iz Podgorice ukazivali na položaj Crnogoraca u Srbiji, niti kada su se brutalno mešali u naše unutrašnje stvari, u pitanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kada iznose svoje stavove o rešavanju kosovskog problema, koji je naš problem i njih se ne tiče.

PROČITAJTE JOŠ - Miraš hvali Đukanovića, narod podeljen


Vučić kaže da je ćutao i kada su govorili na međunarodnim forumima, i držali nam lekcije, jer je smatrao da je normalno da se izjasne.

- Ako je strašan problem u tome što sam izneo molbu, a tiče se srpskog naroda i srpske crkve, izvinjavam se svim uvređenim dušama i mnogo mi je teško što sam ih povredio samo zbog jedne jedine molbe. Ne moraju da je usliše, ali ne moraju ni da menjaju smisao i značaj onoga što sam rekao i sebe predstavljaju kao veliku žrtvu i junake i nekoga ko je plod nečijeg tobože mešanja i savetovanja. Odlično sam razumeo njihovu poruku i u skladu sa njom će se Srbija ubuduće ponašati. Veliko hvala Vladi Crne Gore na razumevanju i što su poslali tako snažan, jak i veoma hrabar odgovor.

Ranije je Vučić rekao da bi svako ugrožavanje imovine SPC u Crnoj Gori neminovno vodilo pogoršanju inače vrlo pristojnih i dobrih odnosa između dve zemlje. Zamolio je vlasti ili većinu da ne podrže predloženi Zakon o slobodi veroispovesti, koji je usmeren na otimanje te imovine.

- Preko Venecijanske komisije pokušaćemo da zamolimo da se taj akt ne usvoji, pošto nije dobar za srpski narod koji ima svoju crkvu u CG - najavio je Vučić.

Za mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija reakcije Vlade u Podgorici je neshvatljiva, jer se njome, kako kaže za "Novosti", dubinski raspolućuje Crna Gora i unižavaju njena istorija, biće i gaze svi međunarodni zakoni:

- Iako je predsednik Srbije onako ljudski, toplo, lepo i kulturno uputio molbu vlastima u Crnoj Gori da povuku predloženi zakon o slobodi veroispovesti, to nažalost nije naišlo na odobravanje Vlade Crne Gore. Kažu da se oni ne mešaju u unutrašnje stvari Srbije, pa to očekuju i od nje!? A šta su uradili sa priznavanjem lažne države Kosovo iako je, po javnom kazivanju premijera Duška Markovića, 85 odsto građana Crne Gore bilo protiv. Tom sramnom odlukom zabili su nož u leđa Srbiji, ali i Crnoj Gori.

Mitropolit Amfilohije kaže da ni okupatori koji su Crnu Goru držali nisu oduzimali crkve i hramove:

- Zaboravljaju da je ova Mitropolija bila državna vera, a njeni mitropoliti svetovni vladari. U Boga se nadam da će Vlada Crne Gore i predsednik Đukanović smoći snage i povući zakon koji Crnu Goru gura u nove nevolje i podele.

Mitropolit crnogorsko-primorskoi Amfilohije, foto A.Stanković

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić poručio je Milu Đukanoviću da se previše primakao crvenoj liniji:

- Ako kreneš sa bezumnim planom otimanja crkvene imovine, koji ima samo jedan cilj, uništenje SPC u Crnoj Gori, očekujte da se dogodi narod. Ako krenete na Crkvu, našu duhovnu kuću, mi ćemo krenuti na vašu kuću. Ako taknete Crkvu, čekajte narod u vašem dvorištu. Ovo je odavno nadišlo politiku, ovo je borba za goli opstanak!


Milo Đukanović, foto N.Mandić

MOLBA VENECIJANSKOJ KOMISIJI

BAŠ kao i Srbija, i Crna Gora, koja se nalazi u procesu evrointegracija, sve prednacrte zakona šalje na mišljenje Venecijanskoj komisiji, da bi se utvrdilo da li su u skladu sa zakonodavstvom EU. Evropske zemlje, uključujući i našu, imaju svog predstavnika u Venecijanskoj komisiji. Predstavnik Srbije će na plenarnoj sednici Komisije, kako saznajemo u Nemanjinoj, kada tema bude novi crnogorski Zakon o slobodi veroispovesti, izneti obrazloženje zašto taj akt nije dobar za srpski narod koji ima svoju crkvu u Crnoj Gori. On će pozvati Komisiju da ne da "zeleno svetlo" na predlog zakona u trenutnoj verziji. (V. C. S.)


CRNOGORSKI NACIONALISTI POKRENULI HAJKU NA SELAKOVIĆA

IZJAVA Nikole Selakovića nije preneta na fer način. On je jasno rekao da ne govori o današnjem stanju, već o prošlosti i ogradio se da iznosi lični stav kao pravni istoričar.

Ovako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao izjavu njegovog generalnog sekretara u emisiji "Upitnik" na RTS-u kada je rekao da je "Crna Gora klasična srpska država u kojoj i danas, posle svega, živi 31 odsto Srba". Selaković je pojasnio i da se Crna Gora od svog postanka dičila srpskim identitetom.

Nikola Selaković, foto Ž.Knežević

Vučić je dodao da je u regionalnim medijima video neku vrstu hajke protiv Selakovića.

U Crnoj Gori podigla se velika bura oko Selakovićevog stava. Tamošnji nacionalisti, suverenisti i vladajući DPS oštro su osudili te navode. I Socijaldemokratska partija Ranka Krivokapića pozvala je Ministarstvo spoljnih poslova da po hitnom postupku zatraži od ambasadora Srbije izjašnjenje da li je to zvaični stav države Srbije.

- Izjave da je Crna Gora srpska država i da je oduvek imala srpski identitet, ukazuju da pojedini predstavnici srpskih vlasti, pa i SPC, polazeći od pogrešnih premisa, izvode pogrešne zaključke - navodi se u reagovanju DPS.

Odgovorili su iz Nove srpske demokratije navodima da je nezamislivo da bilo ko poštujući istorijske činjenice izjavi nešto drugačije od Selakovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)