PREDLOG U BORBI PROTIV RAKA: Ćevapi - da, ali na struju

B. RADIVOJEVIĆ

14. 06. 2019. u 11:02

U Skupštinu stigla građanska predstavka da se zabrani pečenje mesa na uglju zbog opasnosti od karcinoma. Predlog nije neosnovan, jer se pri sagorevanju uglja oslobađa jedan od 116 kancerogenih agenasa - kaže profesor Slobodan Čikarić

ПРЕДЛОГ У БОРБИ ПРОТИВ РАКА: Ћевапи - да, али на струју

POSLE predloga doktora Ivana Nikolića iz Beograda - da se zakonom zabrani upotreba roštilja na ugalj u registrovanim ugostiteljskim objektima i da se on zameni električnim ili roštiljem na gas zbog sve češće pojave tumora debelog creva - ugostitelje bi mogla ozbiljno da zaboli glava.

Posebno ako Ministarstvo zdravlja, kojem će skupštinski Odbor za zdravlje i porodicu proslediti građansku predstavku doktora Nikolića, odluči da se na ovaj način bori protiv bolesti od koje godišnje oboli oko 4.500 a umre oko 2.500 stanovnika. A za to postoji i naučno uporište, jer se prilikom sagorevanja uglja oslobađaju dokazano kancerogeni agensi.

Poslanik Milovan Krivokapić, koji je u četvrtak izvestio članove Odbora za zdravlje i porodicu o pristiglim predstavkama građana, rekao je da je dr Nikolić naveo da u nastanku karcinoma debelog creva veliku ulogu imaju heterociklični amini i policiklični aromatični ugljeni hidrati koji se stvaraju isključivo prilikom korišćenja roštilja na ugalj.

- Radna grupa skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu je predložila da se predstavka uputi Ministarstvu zdravlja, sektoru za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu na razmatranje - naveo je Krivokapić.

Zbog sve učestalijeg karcinoma debelog creva, Ministarstvo zdravlja pokrenulo je nacionalni skrining ranog otkrivanja ove bolesti, ali dodatne mere prevencije, prema mišljenju onkologa, sigurno bi mogle da pomognu.

- Ima elemenata da se razmisli o zabrani roštilja na ćumur, zato što se pri sagorevanju uglja oslobađaju kancerogene materije koje mogu da deluju na debelo crevo, ali i druge organe, tako što povećavaju rizik od karcinoma - kaže, za "Novosti", profesor dr Slobodan Čikarić, predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka.

Dim od sagorevanja uglja je i zvanično među dosad otkrivenih 116 spoljnih kancerogenih agenasa na listi Svetske zdravstvene organizacije. Crveno meso Međunarodna agencija za istraživanje raka nije uvrstila meću kancerogene agense, ali je stavila napomenu da se istraživanja moraju nastaviti. Ali ako se ispostavi da je i ono kancerogeno - roštilj bi, ma koliko bio ukusan, mogao da - presedne.

- Na pojavu karcinoma unutrašnji faktori utiču sa samo 10, a egzogeni čak sa 90 odsto, ali lično se, ipak, neću odreći roštilja, bar ne u umerenoj meri - kaže profesor Čikarić.


PRINUDNA U KAMENICI?

Odboru za zdravlje i porodicu pristigla je i anonimna predstavka zaposlenih u Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici, kojom apeluju da se uvede prinudna uprava u toj zdravstvenoj ustanovi i da se sprovede hitna vanredna spoljna kontrola rada Instituta. Traže da se ispita kompletan medicinski rad i finansijsko poslovanje Instituta poslednjih deset godina. Krivokapić kaže da je i ta predstavka prosleđena Ministarstvu zdravlja.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Gradimir Radivojević

14.06.2019. 13:13

Pa jedite jedanput mesečno, pa neće biti problema, inače roštilj na ćumur ili na struju nemože da se poredi !

Rade Bg

14.06.2019. 18:20

Onda bi trebalo zatvoriti i celokupnu indudtriju hrane,sokova,voca i povrca,mesa,pekare,poslastcare. Svi oni koriste hemiju u velikim kolicinama. Sto bi rekao jedan covek iz S.palanke. "E moji beogradjani ne znate vi sta jedete"!

Tumač

14.06.2019. 22:26

Gospodin profesor hoće da kaže da se Mekdonaldsu služi najzdravija hrana.