REPUBLIKU Srpsku i Srbiju nikakva vojska ne može da razdvoji - izjavio je u Banjaluci ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i dodao da podržava odluku predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da odbije zahteve za raspoređivanje vojske na granici sa Srbijom i Crnom Gorom zbog migrantske krize.

Ovaj zahtev izneo je pre nekoliko dana Željko Komšić, hrvatski član Predsedništva BiH. Tim povodom je održana i sednica Predsedništva, na kojoj je Dodik odbio Komšićev zahtev.

- Dodik je bio veoma jasan da nikakva vojska neće stati između Republike Srpske i Srbije. Ne može biti oružja kada se odlučuje o tome da ono stoji između Srba s jedne i druge strane Drine - rekao je Vulin posle sastanka sa Dodikom.


PROČITAJTE JOŠ - Dodik: Nikad nećemo dozvoliti da vojska bude izmedu RS i Srbije

On je podsetio da Srbija priznaje teritorijalni integritet BiH i da je jedna od zemalja garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali da će Srpska uvek biti njen spoljnopolitički prioritet.

- Republika Srpska će biti naš prioritet baš kao što će, dok god Vučić vodi Srbiju i dok sam ja ministar odbrane, biti vojno neutralna i neće postati članica NATO ili bilo kojeg drugog oružanog saveza - naglasio je Vulin.

On je izrazio zabrinutost zbog toga što su Oružane snage BiH učestvovale na vojnoj vežbi na kojoj su se nalazili predstavnici takozvane vojske Kosova:

- BiH ne priznaje Kosovo i samim tim ne može da prizna nikakvu vojsku, tako da je to za nas bilo veoma razočaravajuće.

Vulin je ocenio da Srpska i Srbija imaju najbolju saradnju do sada:

- Naši odnosi su veoma produktivni i iskreni i Vučić u svakom svom nastupu i promišljanju o srpskom narodu uvek na prvom mestu vodi računa o Srpskoj i kako se bilo koja odluka Srbije odnosi na Republiku Srpsku. Zahvalio sam Dodiku što uvek vodi računa o Srbiji i svim Srbima i što zna da se svaka odluka u Srpskoj odnosi i na Srbiju. Dodik nije samo prijatelj Srbije nego čovek koji vodi računa o srpskom narodu i u tome se u potpunosti slaže sa Vučićem.

Dodik je primio i predstavnike jedinica koje su 1999. godine učestvovale u borbama na Košarama, na albansko-jugoslovenskoj granici.


FILM O PROBOJU KORIDORA

MINISTAR Vulin najavio je i da će, po uzoru na film "Ratne priče sa Košara", Srpska i Srbija snimiti film o proboju koridora, kojim je u ratu uspostavljena veza između Republike Srpske i Srbije:

- Dogovorili smo da vlade Srbije i Srpske zajedno snime film o tom herojskom poduhvatu i velikom proboju koji je sačuvao Republiku Srpsku i Srbe u njoj.