PLAŠIM se da ubistvo novinara Milana Pantića nije rasvetljeno, ne zato što nema tragova u njegovim tekstovima, niti što policija ne može da sabere "dva i dva", već zato što su moćni ljudi, koji su se bavili privatizacionim poslovima u Srbiji i danas na važnim mestima u državi i imaju zaštitu u tužilaštvima, sudovima i drugim državnim organima.

Na komemoraciji povodom obeležavanja 18 godina od ubistva novinara Milana Pantića, dopisnika "Večernjih novosti", ovo je rekla predsednica Suda časti Udruženja novinara Srbije i član Komisije za rasvetljavanje okolnosti ubistava novinara Ljiljana Smajlović.

Ona je dodala da je svako ubistvo novinara političko ubistvo i da je veoma ogorčena zbog toga što Tužilaštvo za organizovani kriminal nije pokrenulo istragu makar protiv N.N. počinilaca.

Pročitajte još: Ubice Milana Pantića i dalje na slobodi

- Država nije smela da dopusti da se ovim zločinom godinama bavi samo jagodinska policija. Tužilaštvo za organizovani kriminal duguje zato objašnjenje zbog čega već dve godine odbija zahtev komisije da preuzme ovaj slučaj. Članovi komisije misle da je ono dobrim delom rasvetljeno, a da se motivi za ubistvo kriju u sumnjivim privatizacijama o kojima je Pantić pisao - kaže Ljiljana Smajlović.

Muharem Bazdulj i Milan Babović Foto D. Milovanović

Zamenik glavnog i odgovornog urednika "Večernjih novosti" Milan Babović izrazio je žaljenje što smo "dočekali punoletstvo jednog monstruoznog zločina, a da nismo, kao društvo, dali odgovor na ključno pitanje koje, pre svega, dugujemo porodici našeg kolege Milana Pantića".

Pročitajte još: Skejhilu nagrada "Milan Pantić"

- Njegovim najbližim, ali i svim novinarima, dugujemo odgovor ko ga je mučki ubio u hodniku zgrade u kojoj je živeo. Hrabre nas naznake, o čemu su "Novosti" pisale, iz Višeg javnog tužilaštva u Jagodini da može biti napravljen pomak u istrazi. Kao njegove kolege najiskrenije se nadamo da će biti otkriveni nalogodavci ubistva. To je naš dug od koga nećemo odustati, kao što nećemo da odustati od borbe za istinu o ovom gnusnom zločinu koji je zgranuo ne samo našu branšu, već i celu državu - izjavio je Babović.


HRABRI I POD PRITISCIMA

dobitnik nagrade za novinarsku hrabrost, koja nosi Pantićevo ime, pripala je američkom novinaru Džeremiju Skejhilu, koji se kolegama obratio video-porukom. Hrabri istraživački novinar odlučio je da novčani deo nagrade ustupi publicisti Muharemu Bazdulju, koji će da uradi istraživački tekst o antivakcinaškom lobiju.

- Postoji i paralela između njegovog i rada našeg dragog Milana Pantića. I on se suočavao sa žestokim pritiscima i progonom - rekao je je Babović.Prijatelji i kolege ubijenog novinara položili su cveće na jagodinskom groblju Foto D. Milovanović