Rudno blago Kosmeta pravi povod agresije

J. MATIJEVIĆ

ponedeljak, 10. 06. 2019. u 20:14

Рудно благо Космета прави повод агресије

Foto I.Marinković

U Beogradu održan naučni skup o povodima i posledicama bombardovanja Savezne republike Jugoslavije. Aleksi Trud: Jasno je da su Obilić i "Trepča" mnogo važniji od prava Albanaca.

ODGOVOR na pitanje šta je pravi povod NATO agresije na SRJ, nalazi se u rudnom bogatstvu Kosova i Metohije! Danas, dve decenije od okončanja te nemoralne i sramne vojne intervencije, broj prisutnih stranih, pre svega američkih i nemačkih korporacija na Kosmetu, jasno pokazuje da su im Obilić i "Trepča" mnogo važniji od prava Albanaca. Ne zaboravite da se u južnoj srpskoj pokrajini nalazi oko 15,7 milijardi tona lignita, koji može da se eksploatiše narednih 200 godina, a bogata je i metalom cirkonom koji se koristi u izradi raketnih glava, dok su olovo, cink i bakar izuzetnog, natprosečnog kvaliteta.

Ovo je u ponedeljak rekao francuski istoričar Aleksi Trud, profesor Univerziteta u Versaju, jedan od pokretača peticije kojom se od Francuske traži povlačenje priznavanja nezavisnosti Kosova. On je na naučnom skupu "Dvadeset godina od NATO agresije na SRJ: povodi i posledice", održanoj u ponedeljak, 10. juna u Beogradu, u organizaciji Instituta za političke studije (IPS), naglasio i da je plan o stvaranju lažne države Kosovo osmišljen još osamdesetih godina:

- Amerikanci su to učinili po receptu koji su primenili u Nikaragvi i Hondurasu: izazovete nerede i građanski rat, a onda aktivirate svoju industrijsku mašineriju i kompanije da sa te teritorije crpe sve što im je potrebno za privredu i vojsku. Istraživačima je odavno poznato da je američki vojno-korporacijski mehanizam bio spreman za "rad" na Kosovu i Metohiji još u februaru 1999. godine i to je bio siguran znak da će se NATO obrušiti na Srbiju. Znaju zapadni političari da su na Kosovu glavne evropske baze za prodaju heroina, za trafiking i druge prljave poslove, ali im je "Trepča" važnija, profitabilnija. Zato će i pritisci i raznorazne akcije ROSU na severu Kosova biti sve učestalije.

Pročitajte još - Aleksi Trud: Vreme i da Pariz povuče priznavanje

Otvarajući ovu konferenciju u čijem radu je učestvovalo više od 20 istoričara, politikologa, oficira i lekara, Živojin Đurić, direktor Instituta za političke studije, rekao je da se iz godine u godinu prikuplja sve više relevantnih podataka i o pravim povodima i o pravim posledicama NATO agresije na SRJ.

Foto D. Milovanović

- Suštinski uzroci napada na našu zemlju nisu humanitarne prirode, u svrhu zaštite albanskog življa, već su na strani neoimperijalizma - rekao je Đurić. - Oni su geopolitički, ekonomski, čak i sociološki i kulturološki. Neposredna agresija završila se pre dve decenije, ali njene posledice još traju. Prve su političke i ekonomske, a druge one koje i dan-danas utiču na zdravlje i životnu sredinu.

Da velike sile povremeno imaju potrebu da provere i potvrđuju "kredibilitet sile", po rečima istoričara dr Mileta Bjelajca, najbolje je potvrđeno baš za vreme NATO agresije na SRJ. Ali da bi vlastitoj i svetskoj javnosti "prodale takav rat", uvek ga "umotaju" u neki uzvišen motiv - brigu za ljude, ugrožene manjine, ljudska prava, demokratiju...

- Rat se želeo iz mnogo razloga, a najviše kao presedan u međunarodnim odnosima neophodan za dalje akcije u svetu - kazao je Bjelajac. - Staviti OUN po strani i odlučivati po vlastitom nahođenju o "pretnjama" miru. I, na ovom projektu nije radila samo jedna država. SAD i Nemačka su svoj jasan stav o Kosovu i Metohiji imale još za vreme rata u Bosni i Hercegovini. Na raskršću geostrateških pravaca Srbija je morala biti potčinjena.

Pročitajte još - OGLASIO SE NATO: Evo zašto smo vas bombardovali!


Aleksi Trud

DOŽIVELI PROCVAT U SRBIJI

NAZIVANjE NATO agresije humanitarnom akcijom gnusna je laž - rekao je profesor dr Radoslav Gaćinović, naučni savetnik IPS. - Istina je da su Albanci najsvetlije trenutke svog razvoja doživeli baš u Srbiji. Prvi put u svojoj istoriji imali su priliku da se obrazuju i ekonomski uzdižu. Svoje prve doktore nauka dobili su u Srbiji. Ne zaboravimo i da je svaki zaposleni u Srbiji odvajao jedan procenat svoje mesečne zarade za razvoj KiM, što je bilo milion dolara dnevno.

"BONDSTIL"

JEDNA od najvećih opasnosti po mir u svetu, koju je još 1959. prepoznao i prezreo američki predsednik Ajzenhauer jeste takozvani vojnoindustrijski kompleks - rekao je Aleksi Trud. - Koliko je on moćan, vidi se na primeru otimanja Kosmeta od Srbije. Najpre su zbog svoje bezbednosti podigli bazu "Bondstil", a onda je počeo upliv korporacija. I sve to, ne slučajno, vrlo blizu raskrsnice panevropskih koridora četiri, osam i deset.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Gaga

10.06.2019. 22:27

mi to znamo recite to amerima ili celom svetu koji je i gluv i corav a mi lenji pa nismo na vreme poceli to da koristimo

Јасонд

10.06.2019. 23:12

Да допуним стручњаке и обавестим "зналце" - лигнит НИКОМЕ није потребан (то је материјал за градњу ефекта стаклене баште). Тога имааа. Уз остало, на Косову је ВАЖАН никл!