GINEKOLOŠKO-AKUŠERSKA klinika "Narodni front", zbog bolničke infekcije izazvane bakterijom klebsijela pneumonije, prima samo visokorizične trudnice i porodilje, a posete su zabranjene sve dok traju posebne mere.

Od petka, kada je infekcija otkrivena, nisu registrovani novi slučajevi zaraze, rečeno je za "Novosti" u Ministarstvu zdravlja.

- Čim je otkrivena bolnička infekcija, "Narodni front" je obavestio inspekciju i Zavod za javno zdravlje Beograda - kažu u resornom ministarstvu.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje potvrđuju da je prijavljena bolnička infekcija na odeljenju neonatologije, da su obavljeni dezinfekcija i detaljno čišćenje i da nema novih slučajeva infekcije.

PROČITAJTE I: GAK:Vantelesna oplodnja uspešnija zbog zamrzavanja embriona

- U konsultaciji sa sanitarnim inspektorom Ministarstva zdravlja i epidemiologom Gradskog zavoda za javno zdravlje, istog dana su preduzete navedene mere, koje podrazumevaju prijem samo visokorizičnih trudnica i porodilja, kao i obustavu poseta ležećim pacijentima - navedeno je u saopštenju GAK "Narodni front".

U Ministarstvu zdravlja kažu, za "Novosti", da se, zbog posebnih mera u GAK "Narodni front", trudnice i porodilje koje nisu u kategoriji visokorizičnih preusmeravaju u druga porodilišta, kao i da ima dovoljno kapaciteta.

- Nema razloga da se širi panika, ali je neophodno da iz predostrožnosti navedene mere ostanu na snazi još nekoliko narednih dana - navode u GAK "Narodni front".

To podrazumeva i pooštren epidemiološki nadzor, a Zavod za javno zdravlje Beograda nastavlja epidemiološka ispitivanja.


PROBLEM SA KANALIZACIJOM

U BOLNIČKIM uslovima ova bakterija najčešće izaziva urinarne i respiratorne infekcije i tzv. bakterijemije. GAK "Narodni front" je u nekoliko navrata poslednjih godina imao registrovane bolničke infekcije zbog problema sa vodom i kanalizacijom.