NEMAČKA akreditaciona komisija za visokoškolske ustanove ASIIN uputila je pismo Mašinskom fakultetu u Beogradu u kome traži da joj odobre da njihovu dokumentaciju za akreditaciju fakulteta ponudi visokoškolskim ustanovama u drugim državama koje žele da se akredituju.

- Nemci su nam rekli da bi našu dokumentaciju poslali kao uzorni primerak univerzitetima van Nemačke koji žele da se kod njih akredituju - kaže za "Novosti" prof. dr Miloš Nedeljković, koordinator za akreditaciju kod ASIIN-a na Mašinskom fakultetu. - Mi smo kod njih akreditovali više od 20 studijskih programa i na engleskom i na srpskom jeziku, što omogućava da naši studenti lako odlaze tamo, ali i da strani studenti dolaze kod nas da studiraju.

Tako, kaže naš sagovornik, Mašinski fakultet ima dva sertifikata, jedan od nemačke agencije za akreditacije ASIIN, i drugi, koji oni izdaju po ovlašćenju, evropski sertifikat EUR-ACE (akreditovan inženjer na evropskom nivou), što znači da je naša diploma mašinskog inženjera priznata u celoj Evropi.

- Zahvaljujući tome, naši inženjeri u drugim državama ne moraju da dopunjavaju dokumentaciju i polažu razliku u ispitima, a stranim studentima koji su studirali kod nas direktno se priznaje diploma kao da su studirali bilo gde u Evropi - pojašnjava prof. Nedeljković i navodi da procedura za akreditaciju nije jednostavna:

PROČITAJTE JOŠ - PLAĆANjE AKREDITACIJA STUDIJA: Fakulteti realno da procene troškove

- Mi smo u Nemačku najpre poslali obimnu dokumentaciju, nakon nekoliko meseci proučavanja došla je njihova komisija od pet članova da proveri da li je ono što piše u dokumentaciji tačno. Oni zatim napišu izveštaj i pošalju nama da mi unesemo primedbe ako ih imamo ili neka dodatna pojašnjenja, mi vratimo taj dokument i onda sve to ide centralnoj agenciji za akreditaciju - pojašnjava profesor Nedeljković.

TIM STRUČNjAKA

U TIMU koji je pripremao dokumentaciju za akreditaciju kod nemačke agencije, koju je Mašinski fakultet dobio još pre šest godina, bili su, osim prof. Nedeljkovića, i dekan prof. dr Radivoje Mitrović, prodekan za nastavu Ljubodrag Tanović, asistent Miloš Pjević i profesorka engleskog jezika na ovom fakultetu Tijana Pavlović.