BOMBARDOVANjE Srbije 1999. godine bilo je zločin, kao i svaki drugi banalan u objašnjenjima i opravdanjima. Nisam nikakav nacionalista, ali tvrdim da cilj nije bio jedan čovek, jedna porodica i njihova ideologija. Bio je usmeren na kolektivitet. Zbog zločina iz 1999. ne možemo da bežimo od sveta. Moramo ga nositi sa sobom, ali od inata ne smemo da napravimo političku ideologiju.

Pročitajte još: Sećanje na heroja Ljubišu Veličkovića

Ovim osvrtom na prirodu bombardovanja predsednik SANU, akademik Vladimir Kostić, otvorio je u petak Svečanu akademiju povodom dvadesetogodišnjice od završetka NATO agresije. Tribina Odeljenja za jezik i književnost SANU okupila je akademike, najeminentnije pesnike i prozaiste, koji su se svojim besedama, svako iz svog umetničkog ugla, osvrnuli na dramatične dane s proleća 1999. godine.

Dopisni član SANU, prof. dr Jovan Delić, u uvodnom slovu, govoreći o vezama između Stevana Raičkovića, Miloša Crnjanskog i Ive Andrića, podsetio je i na brojne "proteste rečima" koje su ratnih dana 1999. godine organizovali srpski književnici. Svedočanstvo tog vremena je knjiga akademika Radoslava Bratića "Optužujem".

- Duboko se klanjam Bratiću i njegovoj knjizi, Visokom Stevanu srpske književnosti, kao i svim žrtvama NATO bombardovanja - naglasio je Delić.

Pročitajte još: Udarili podmuklo kad je bilo najviše naroda

Pesnik Matija Bećković pročitao je tekst koji je čitao i u martu 1999. u Udruženju književnika Srbije.

- Dugo su leteli NATO piloti da nađu nepravdu u svetu. Preleteli su globus i nigde je nisu našli do u Srbiji. Nudili su da nas usreće, a kada to nismo prihvatili, rešili su da nas unište. Kosovo je srpski arhetip. Da je negde van nas, a ne u nama, mogli bismo i da ga damo. Ovako, kako da ostanemo živi, ako ga iz sebe iščupamo - izgovorio je Bećković reči koje su i danas podjednako aktuelne.

Maksimović, Anđelković, Bećković, Tešić, Kovačević i Petrović

Književnik Ljubomir Simović pročitao je odlomke iz dnevnika koje je vodio tokom bombardovanja.

- U novinama gledam fotografiju stradale starice, čije beživotno telo leži na ulici između dva automobila. Iz kese koju je nosila prosula se šargarepa. U Gnjilanu poginuo je mehaničar Dževad, a u restoranu život su izgubile tri kuvarice. Istog dana u kazneno-popravnom domu u Istoku poginula su dva zatvorenika. Džejms Rubin kaže da su ostvareni najprecizniji pogoci u celokupnoj istoriji ratovanja. To znači da su pogodili koga su zaista želeli - staricu, automehaničara, kuvarice, zatvorenike...

Besede u prozi i stihovima, povodom dve decenije od razaranja Srbije, održali su i akademici Dragoslav Mihailović, Milosav Tešić, Miro Vuksanović i Goran Petrović.

I MI PROTIV NAS

AKADEMIK Dušan Kovačević NATO bombardovanje ocenio je kao "tešku malignu bolest" i naveo danas vidljive istinske razloge ovog poduhvata bez presedana:

- Dvadeset godina od razaranja slika se polako izoštrava i mi vidimo da je reč o planu globalne strategije. Okruženi smo sa 50 miliona članova NATO. Tu je i put Tirana - Priština, bitan pravac kojim će biti opkoljena Rusija. Postavlja se i pitanje da li je moguće da se mi kao narod delimo, svađamo i negujemo mržnju. Pre 30 godina napisao sam nešto kao čuđenje ili znak pitanja: Da li je moguće pronaći pravi put i spas kada su oni i kada smo mi protiv nas?