USPEŠNA REFORMA: Vlada danas glasa o Zakonu o nauci

Lj. B.

četvrtak, 06. 06. 2019. u 07:15

УСПЕШНА РЕФОРМА: Влада данас гласа о Закону о науци

Foto Tanjug

Ministar Šarčević kazao da su mladi ljudi, ne samo u CERN-u, ključ za uspeh i podsetio da Ministarstvo podržava uključivanje istraživača povratnika iz inostranstva na domaće projekte

NACRT Zakona o nauci i istraživanjima danas će se naći na dnevnom redu sednice Vlade Srbije - rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević u Naučno-tehnološkom parku Beograd, gde su predstavljene uspešne reforme koje su u oblasti nauke i tehnološkog razvoja sprovedene tokom poslednje dve godine.

Pročitajte još: Šarčević: Obrazovne reforme uspešno se sprovode dve godine

Istovremeno je i svečano obeležen prijem naše zemlje u punopravno članstvo u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN).

Šarčević je, govoreći o Zakonu o nauci i istraživanjima, naveo da je reč o krovnom propisu u oblasti nauke koji u paketu sa Zakonom o Fondu za nauku uređuje politiku za podsticanje naučno-tehnološkog razvoja, stabilno finansiranje i efikasno korišćenje sredstava, kroz kombinaciju projektnog i institucionalnog finansiranja.

Šarčević je kazao da su mladi ljudi, ne samo u CERN-u, ključ za uspeh i podsetio da Ministarstvo podržava uključivanje istraživača povratnika iz inostranstva na domaće projekte. Dodao je da su u protekle dve godine nastavljena ulaganja u infrastrukturu u oblasti nauke, kao što su Naučno-tehnološki parkovi u Novom Sadu i Nišu, Biosens institut i stanovi za mlade istraživače u Kragujevcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije