SVEČANOST U KRALjEVAČKOM DOMU VOJSKE: Ispraćaj srpskih mirovnjaka(FOTO)

G. Ćirović

ponedeljak, 03. 06. 2019. u 12:53

СВЕЧАНОСТ У КРАЉЕВАЧКОМ ДОМУ ВОЈСКЕ: Испраћај српских мировњака(ФОТО)

Foto: G.Šljivić

Multinacionalna operacija UN u Libanu, sa zadatkom da očuva mir u ovoj državi na Bliskom istoku, uspostavljena je 2006., a Srbija u toj mirovnoj misiji učestvuje od 2013. godine
KRALjEVO – Uz prigodnu svečanost u kraljevačkom Domu vojske je organizovan ispraćaj pešadijske čete iz sastava Druge brigade Kopne vojske Srbije (KoV) i voda za zaštitu snaga iz sastava Komande za obuku koji su upućeni u mirovnu Multinacionalnu operaciju „UNIFIL“ u Libanu pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.


U prisustvu pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, čelnika lokalne samouprave, roditelja, rođaka i prijatelja, srećan put, dobro zdravlje, uspešnu misiju i izvršavanje zadataka, a potom i povratak u domovinu, srpskim mirovnjacima poželeo je general Milan Mojsilović, načelnik Generalštaba VS.

- Učešće pripadnika VS u mirovnim operacijama važan je element spoljne politike Republike Srbije čime naša država konkretno pokazuje da je posvećena izgradnji i očuvanju ne samo mira u svetu nego i u regionu. Pripadnici naše vojske angažovanjem u multinacionalnim operacijama su u prilici da provere svoju spremnost i sposobnost za izvršavanje zadataka u realnim uslovima, ali i da razmene i odmere iskustva sa pripadnicima oružanih snaga drugih država – poručio je general Mojsilović.


PROČITAJTE JOŠ: Srpski mirovnjaci otputovali na misiju u Angolu (FOTO)


Multinacionalna operacija UN u Libanu, sa zadatkom da očuva mir u ovoj državi na Bliskom istoku, uspostavljena je 2006., a Srbija u toj mirovnoj misiji učestvuje od 2013. godine. U kontigentu koji je juče upućen u Liban nalazi se 175 pripadnika VS.

- Pešadijska četa kojom ću komandovati narednih šest meseci u Libanu je potpuno spremna za izvršenje svih zadataka koji su predviđeni rezolucijom 1701 Saveta bezbednosti UN - naglasio je major Igor Kočović, komandir pešadijske čete.– U samoj zoni operacije nas očekuju zadaci patroliranja, formiranja stalnih kontrolnih punktova i nadgledanja linije razgraničenja.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije