POČAST LELIĆKOM GENIJU: Bista svetom Nikolaju Velimiroviću u Šimanovcima

V.Mitrić

nedelja, 02. 06. 2019. u 22:28

ПОЧАСТ ЛЕЛИЋКОМ ГЕНИЈУ: Биста светом Николају Велимировићу у Шимановцима

Foto V.Mitrić

Otkrivena bista svetog Nikolaja Velimirovića danas u Šimanovcima
Bista svetog Nikolaja Srpskog (Velimirović),najvećeg čeda koje je rodila srpska majka posle Svetog Save, rođenog u Leliću, kod Valjeva, gde su i njegove mošti, koji je zadužio i svoj rod i otadžbinu i kom se divila čitava vaseljena, od danas krase Šimanovce u Sremu.

Posle spomenika tom srpskom svetitelju, duhovniku, darovitom piscu, besedniku bez mane, u porti Saborne crkve u Šapcu, ugledni mačvanski vajar, Milan Torbica, uradio je i ovu, u porti crkve u Šimanovcima, dostojnu slavnog Velimirovića i mesta gde je postavljena.


Bista je urađenja zahvaljujući dobrotvoru Dejanu Lugonji, uz blagoslov episkopa sremskogVasilija(Vadić), koji je posle svete arhijerejske liturgije, osveštao ovo spomen znamenje pred mnoštvom vernika, među kojima je posebno bilo dece i omladine.


Pročitajte još: Družio se sa engleskim kraljem, zvali su ga "crnački mesija", u Bostonu mu “Bože pravde” pevalo 5.000 crnaca!


Pod „dirigentskom palicom“ vrlog šimanovačkog sveštenika, Željka Kretića, priređen je zanimljiv verkso-umetnički program.


- Vladika Nikolaj je jedan od najomiljenijih srpskih svetitelja u našem narodu – rekao je vladika Vasilije.- Svi smo izanci njegovog svetog bogomoljačkog korena. U manastiru Krki, gde sam bio i đak i profesor, susreo sam se sa njegovim kolosalnim delom, a kada sam bio administrator šabačko valjevske eparhije, posle upokojenja njegovog sinovca, vladike Jovana, uverio sam se koliki je njegov ugled u lozničkom, valjevskom i šabačkom kraju. Mihailo Pupin prvi je rekao da je vladika Nikolaj u svom vremenu uradio za Srbe ništa manje nego Sveti Sava i srednjem veku. Prepodobnistarac ćelijski Justin Popović u svojim besedama i spisima isticao je da je Nikolaj, posle Svetoga Save najveći srpski svetitelj. Do sada je u Srbiji i širom sveta podignut veliki broj hramova posvećenih njegovom imenu, a njegovi spomenici krase znatan broj crkvenih porti i trgovau svim krajevima gde Srbi žive od Amerike do Australije, gde sam bio episkop.Sveti Sava i sveti vladika Nikolaj,zaključio je sremski vladika, „predstavljaju luk duhovnosti i kulture srpskog naroda i njegove crkve“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije